19.10.16

Kotlety z kaszy jęczmiennej




Przegląd kołysanek dla dzieci czas zacząć...
Jednak w starciu z muzyką zdecydowanie wygrywa... suszarka do włosów :P :D


Zdrowy i szybki obiad. Jeśli takiego szukacie to te kotleciki są dla Was :) Nam baaardzo posmakowały, zwłaszcza w towarzystwie sosu pomidorowego :) Nieskomplikowane, sycące i niebanalne. Planuję już takie zrobić z inną kaszą :)



Składniki:
  • 2 torebki kaszy jęczmiennej
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 250 g twarogu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, vegeta
Kaszę gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Studzimy. Do zimnej kaszy dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy go z kaszą, najlepiej za pomocą tłuczka do ziemniaków, aby masa była zwarta. Cebulę, marchewkę i czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy posiekany czosnek. Chwilę przesmażamy po czym dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę. Smażymy jeszcze około 5 minut i przekładamy do kaszy z twarogiem. Dodajemy jajka, bułkę tartą i dokładnie wszystko mieszamy, najlepiej za pomocą ręki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Z masy formujemy małe kotleciki, lekko je spłaszczając. Smażymy na złoto - brązowy kolor z obu stron. Podajemy z dowolnym sosem, np. pomidorowym lub pieczarkowym.






7 komentarzy:

  1. Kochana cudowne są te kotleciki, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Póki męża nie ma mogę wypróbować, posmakować. Wyglądają cudownie. Panowie u mnie tylko mięska jadają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie bym zjadła takie kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne kotleciki, lubię takie dodawać do burgerów :D

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam Twoje podpowiedzi na smaczny obiad. Kotlety wyszły wspaniale, apetyt dopisywał głodomorom :). Dziękuję i pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen