Na następny spacer ubieram rękawiczki. I wcale nie będę wyglądała jak ufoludek biorąc pod uwagę niską jak na październik temperaturę za oknem oraz znaczną część ludzi paradujących już w kurtkach zimowych. Gdzie ta polska złota jesień? :P To chyba trochę za wcześnie na delektowanie się wyłącznie gorącymi napojami :P A jak aura u Was? Ja spoglądając właśnie za okno nie widzę absolutnie nic. Nie dlatego, że jest jeszcze ciemno, ale dlatego, że unosi się tak gęsta mgła, że można by się było bawić w niej w chowanego...
Na taką aurę zawsze pasuje ciasto. Po drugie - jest weekend, a to wyrażenie mówi samo za siebie, że należy uraczyć się czymś słodkim :) A że można słodko i zdrowo to pewnie już też wiecie :) A jak ktoś nie lubi buraków to możecie mu je przemycić w wypieku, który dla Was przygotowałam. Na blogu już jest jeden przepis na ciasto z dodatkiem buraków (klik), a dzisiaj zapraszam Was na nieco inne, ale równie pyszne. Burak nadaje wypiekowi lekko różowy kolor. Oczywiście smak warzywa nie jest zbytnio wyczuwalny a bakalie fajnie uzupełniają całość. Ciasto idealne na jesienną porę. Do konsumpcji z dużym kubkiem ulubionej kawy i towarzystwa do ulubionej książki :)
Przepis zaczerpnęłam z magazynu Moje Gotowanie nr 9/2016.
Składniki:
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g suszonej żurawiny
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 3 łyżki oleju
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 15 dag ugotowanych buraków, startych na drobnych oczkach
jak pięknie i słonecznie wygląda to ciasto, zapewne smakuje rewelacyjnie. Dziś i u mnie było poranne mleko, a po nim wspaniałe słońce. Pozdrawiam,Andula
OdpowiedzUsuńPo prostu wspaniałe, zjadłabym z chęcią kawałek :-)
OdpowiedzUsuńZauroczyło mnie to ciasto! :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciacho :) a ta pogoda mnie dobija, ciągle tylko szaro :(
OdpowiedzUsuńZapisałam i wypróbuję,bo ciekawa jestem bardzo jak smakuje z burakiem, bo wygląda cudnie :-))))
OdpowiedzUsuńAleż cudo, wygląda tak jesiennie, że a szkoda jeść!
OdpowiedzUsuńWyjątkowo jesienne ciasto, i w składnikach i w barwach. Brawo! :)
OdpowiedzUsuńpieknie wyglada :) zaslinilam ekran ;)
OdpowiedzUsuń