Jutro rozpoczyna się oficjalny sezon na puszczanie piosenki "Last Christmas". Pewnie wielu z Was podnosi się na dźwięk tej melodii, ale dla licznych jest też miłym wprowadzeniem w czas przygotowań świątecznych. Jak dla mnie, jej czar działa na mnie dopiero na tydzień przed świętami ;)
Za to pierwsze pierniczki zostały już w tym roku upieczone. I zjedzone też :P ;)
Lebkuchen - to tradycyjne niemieckie pierniki. Można je spotkać w wielu rodzajach. Ja na ten przepis natknęłam się w niemieckiej prasie, a że babcia zaopatrzyła mnie hojnie w melasę, to chętnie wypróbowałam przepis :) W oryginale jest podana większa ilość cukru i melasy ale moim zdaniem wychodzą wtedy za słodkie, dlatego ja zmniejszyłam nieco proporcje. Pierniczki wyszły bardzo dobre - aromatyczne i przyjemne w smaku. Jeśli chcecie, aby szybciej zmiękły, do puszki dodajcie kawałek jabłka.
Przepis na Lebkuchen znajdziecie również w najnowszym wydaniu naszego magazynu "Życie ze Smakiem".
Składniki:
Ciasto:
- 225 g masła
- 200 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 250 g melasy
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 350 g mąki pełnoziarnistej
- 125 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą na elastyczne i gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na minimum 4 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto grubo rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko wymieszać ze śmietaną i posmarować tym pierniczki przed włożeniem do piekarnika. Piec nagrzać do 200 stopni i piec pierniczki 10 minut. Wystudzić i przełożyć do puszki.
i zapachniało pierniczkami:), będziem piec, oj piec. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńBędzieMY piec :D Bo to dopiero początek :D
UsuńSuper świąteczne ciacha! Już czuję ich zapach :)
OdpowiedzUsuńsuper pierniczki :)
OdpowiedzUsuń