9.12.16

Pierniczki nadziewane


Za 2 tygodnie święta. A myślałam, że zostało mi więcej czasu :) Pierwsze pierniczki już dawno zjedzone. Dzisiaj była tura ciasteczek i się zastanawiam, jak długo one wytrzymają. Coraz częściej mam wrażenie, że nocą po naszej kuchni chodzą krasnoludki i wyjadają wszystkie słodkości z pudełek i puszek :P


Dzisiaj przed Wami przepis na moje ulubione pierniczki świąteczne. Nadziane marmoladą i polane czekoladą (choć i bez niej są wspaniałe). Proponuję je upiec od razu z podwójnej porcji bo są przepyszne i na pewno zrobicie jeszcze powtórkę przed świętami :) Możecie upiec je o dowolnej wielkości i z marmoladą o ulubionym smaku. Jest z nimi trochę pracy ale zapewniam Was, że warto :)
Źródło: (klik) (dodałam od siebie melasę).


 Składniki na około 60 sztuk:
  • 5 szklanek mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki melasy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 łyżek wody
  • 2 łyżki kakao
 Dodatkowo:
  • marmolada o dowolnym smaku (u mnie truskawkowa)
  • 100 g gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki na ciasto (za wyjątkiem wody) wymieszać ze sobą w misce. Ugniatając ciasto dolewać stopniowo wody. Ciasto powinno być lekko lepkie. Następnie je rozwałkować i za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać na nie po porcji marmolady i przykryć drugim krążkiem. Docisnąć, aby brzegi się zlepiły. Za pomocą foremki w kształcie serca wykrawać pierniczki. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec pierniczki przez 15-20 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ozdobić pierniczki według uznania. Można zrobić dekoracyjne esy-floresy lub w całości posmarować pierniczki czekoladą.



12 komentarzy:

  1. Mniam jakie wspaniałe pierniczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale, apetycznie, kusząco wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie małe cuda, bardzo mnie się podobają takie domowe pierniczki ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie one piękne! Małe dzieła sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie nadziewałam pierników, muszą być bardzo dobre. Lubię konfiturę z płatków róży. Może kiedyś się skuszę i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny smak, przepiękny zapach :))

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne!
    ja mam zamiar piec w tym tygodniu i wyniosę je chyba na strych, bo u mnie na pewno są skrzaty łasuchy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe! Wyglądają perfekcyjnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. super pierniczki :) kuszą z tym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzień dobry, czym mogę zastąpić melasę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Melasę można zastąpić miodem :) W oryginale jest tylko miód, ja dodałam melasę bo zabrakło mi miodu :)

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen