13.2.17

Drożdżowe serca z konfiturą truskawkową


Jutro Walentynki. Tych, którzy obchodzą to święto, ucieszą zapewne walentynkowe słodkości. Takie drożdżowe serduszka nie tylko wyglądają efektownie ale i są pyszne. A Ci, którzy mają 14 - lutego głęboko gdzieś, niech sobie upieką takie serduszka w dowolny dzień roku, bo każdy dzień jest dobry na okazywanie miłości. Tyle na temat święta zakochanych. Tudzież święta wariatów.


Przepis na ciasto drożdżowe jak i pomysł zaczerpnęłam stąd (klik). Znajdziecie tam również ilustrowany instruktaż składania takich serc. Ja zmieniłam tylko nadzienie na domową konfiturę truskawkową ale marmolada również się nada.


Składniki na 10 sztuk:
  • 160 ml mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 30 g roztopionego masła
  • 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
  • konfitura truskawkowa lub marmolada
Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Mleko wraz z masłem podgrzewać na małym ogniu aż masło się rozpuści a całość będzie ciepła (nie gorąca!). Mąkę wymieszać z cukrem, solą i suchymi drożdżami. Następnie do miski dodać jajko i wlać masę mleczno-maślaną. Za pomocą miksera (z hakami do ciasta drożdżowego) wyrabiać ciasto kilka minut. Ciasto będzie klejące ale nie należy dosypywać mąki. Następnie ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Każdą część rozwałkować na placek i posmarować go konfiturą. Następnie zwinąć w rulon jak naleśnik, złożyć na pół i na zgięciu zrobić ostrym nożem nacięcie. Dwa końce wywinąć na zewnątrz tworząc kształt serca. Drożdżówki ułożyć na blasze i pozostawić jeszcze na 20 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować je jajkiem wymieszanym z mlekiem. Drożdżówki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.






6 komentarzy:

  1. Idealne! Uwielbiam takie bułeczki na słodko :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczne , piękne, ale .... pracochłonne.Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  3. wyrosły wspaniale :) porywam jedną bułeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie poczęstuje się choć jedną drożdżóweczką:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie poczęstuje się choć jedną drożdżóweczką:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen