27.3.17

Dżemowiec



Są takie po południa kiedy marzę o chwili w samotności. Żeby naładować baterie. Cóż tu więcej pisać - chyba każda mama mnie zrozumie :) Od czasu do czasu wspomnę o mojej małej M, jednak blog nie jest miejscem, w którym chciałbym dzielić się jej każdym krokiem (choć jest co pisać bo to mała koza;)). A taka jest prawda, że wszystko kręci się wokół niej i chcąc czy nie chcąc pojawia się również w moich refleksjach ;)
No ale miało być o cieście. O pysznym cieście. Które już upiekłam 3 razy pod rząd.


Ciasto, które zrobiło u mnie ostatnio furorę. Szukałam przepisu, w którym mogę wykorzystać zalegające w piwnicy słoiki z dżemem. I tak natrafiłam na ten przepis (klik). Prosty a wręcz banalny. A efekt? Cudowne, aromatyczne i wilgotne ciasto (a takie najbardziej lubię). Polałam je polewą czekoladową i posypałam kolorową posypką ale możecie je po prostu posypać cukrem pudrem :)
U mnie na pewno pojawi się jeszcze nie jeden raz na stole :)


Tortownica o średnicy 26 cm

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 słoik dowolnego dżemu (u mnie domowa konfitura z renklod)
Jajka ubijać z cukrem aż podwoją swoją objętość i staną się puszyste a masa zbieleje. Wlać mleko i olej a następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na końcu dodać dżem i całość dokładnie ze sobą zmiksować. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę (aż do suchego patyczka). Gotowe ciasto polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.





5 komentarzy:

  1. Przepraszam cię bardzo a tak z ciekawości to ten słoik ile ma 250ml czy mniej czy więcej. A ciasto rewelacja jak dla mnie bomba.Pozdrawiam Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki standardowy słoik dżemu, jaki można kupić w sklepie :) Mniej więcej koło 250 ml, czyli 1 szklanka :)Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. zabieram przepis, bo u mnie też zalega kilka słoiczków a tego przepisu nie znam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł na wykorzystanie dżemów, też mam kilka zalegających słoików.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen