wtorek, 6 czerwca 2017

Rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem


"Jedyne co prawdziwe to jest tu i teraz,
Jest pięknie nie narzekaj
Po co po co po co po co
Doceniaj to co masz
Zapomnij czego nie ma
I nie martw się na zapas
Po co po co po co po co

Kayah, Po co

Kto nie słyszał tej piosenki niech koniecznie posłucha :)



Naszła mnie ochota na szybkie co nieco. Miałam ciasto francuskie i kilka łodyg rabarbaru. No to chop siup zrobiłam ciasteczka, które później zabrałam ze sobą na grilla :) Nie mają w środku cukru dlatego polecam je obficie posypać cukrem pudrem:) Mi z podanej porcji wyszło 7 sztuk :)


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • cukier puder
Rabarbar obieramy i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy go łyżką cukru i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na kwadraty. U mnie wyszło 6 kwadratów i jeden prostokąt. Na każdy kwadracik nałożyć porcję rabarbaru i skleić w poprzek tworząc trójkąty. Za pomocą widelca zrobić ozdobne nacięcia. Każdy rożek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciastka piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.





4 komentarze:

  1. Wspaniale wyglądają i pysznie kuszą Twoje rożki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcia bym sie poczęstowała do dzisiejszej kawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. super szybkie i z pewnością pyszne :) w sam raz gdy najdzie nas chęć na słodkie na już :)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne do kawki <3 i jeszcze z moim ulubieńcem - rabarbarem!
    pyszności!
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...