14.7.17

Makaron z fasolką szparagową, cukinią i pomidorami


Oglądam świat z perspektywy raczkującego brzdąca. Podłogi już wypolerowałyśmy.
Tylko stół mógłby być niższy :P

To danie powstało zupełnie przypadkowo. I bardzo nam posmakowało. Powiedziałabym, że to najlepszy obiad na lato bo jest lekki, szybki w przygotowaniu i z wykorzystaniem sezonowych produktów.


Składniki:
  • 250 g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 miseczka fasolki szparagowej
  • sól, pieprz, tymianek, bazylia
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka. Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Cebulę siekamy w grubą kostkę lub w pióra i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy posiekany ząbek czosnku i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i pokrojoną w kostkę cukinię. Całość dusimy na małym ogniu aż pomidory się rozpadną a cebula zmięknie. Wówczas dodajemy ugotowaną fasolkę i jeśli trzeba, dusimy aż powstały na dnie sos zgęstnieje. Doprawiamy danie solą, pieprzem, świeżym tymiankiem oraz bazylią. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami i podajemy.





7 komentarzy:

  1. uwielbiam makaron ( ryż , sorgo) z cukinią z dodatkami. Czasami dodaję... kalafior i groszek zielony. Cudownie smakuje i faktycznie: wspaniała potrawa na lato. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super obiadek na letnie dni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie szybkie propozycje! :) w sam raz do zabrania do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię fasolkę praktycznie w każdej postaci, więc przepis dołączam do swojej kolekcji. Z przyjemnością! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen