Oglądam świat z perspektywy raczkującego brzdąca. Podłogi już wypolerowałyśmy.
Tylko stół mógłby być niższy :P
To danie powstało zupełnie przypadkowo. I bardzo nam posmakowało. Powiedziałabym, że to najlepszy obiad na lato bo jest lekki, szybki w przygotowaniu i z wykorzystaniem sezonowych produktów.
Składniki:
- 250 g makaronu pełnoziarnistego
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia cukinia
- 2 pomidory
- 1 miseczka fasolki szparagowej
- sól, pieprz, tymianek, bazylia
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka. Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Cebulę siekamy w grubą kostkę lub w pióra i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy posiekany ząbek czosnku i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i pokrojoną w kostkę cukinię. Całość dusimy na małym ogniu aż pomidory się rozpadną a cebula zmięknie. Wówczas dodajemy ugotowaną fasolkę i jeśli trzeba, dusimy aż powstały na dnie sos zgęstnieje. Doprawiamy danie solą, pieprzem, świeżym tymiankiem oraz bazylią. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami i podajemy.
pysznie i tak letnio;)
OdpowiedzUsuńTak! Powiało słoneczkiem :)
Usuńuwielbiam makaron ( ryż , sorgo) z cukinią z dodatkami. Czasami dodaję... kalafior i groszek zielony. Cudownie smakuje i faktycznie: wspaniała potrawa na lato. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńSuper obiadek na letnie dni :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie szybkie propozycje! :) w sam raz do zabrania do pracy :)
OdpowiedzUsuńLubię fasolkę praktycznie w każdej postaci, więc przepis dołączam do swojej kolekcji. Z przyjemnością! :)
OdpowiedzUsuń