sobota, 8 lipca 2017

Serowy torcik malinowo-kawowy


Oglądam stare zdjęcia. I mam wrażenie, że czas upłynął zbyt szybko, że nie zdążyłam się nacieszyć niektórymi chwilami. Najpiękniejsze momenty są zbyt ulotne...


Zbliżały się urodziny M a ja już od jakiegoś czasu zastanawiałam się co by mu upiec. Nie chciałam klasycznego tortu tylko czegoś bardziej wyrafinowanego. Chodziło za mną połączenie kawy i malin. I tak przeglądając internet w poszukiwaniu inspiracji natrafiłam na ten przepis (klik). Nie zastanawiałam się długo. Kupiłam potrzebę składniki i go zrobiłam. Jakie są nasze wrażenia? Zarówno mi, mężowi jak i gościom torcik bardzo posmakował w upalny wówczas dzień.


Tortownica 26 cm

Składniki:

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 100 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
Poncz: 
  • 125 ml słodkiej kawy
Masa malinowa:
  • 500 g malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 350 ml wrzątku
Masa serowo-kawowa:
  • 650 g twarogu sernikowego
  • 250 ml kremówki
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 kopiaste łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wrzątku
Polewa:
  • 100 g czekolady
  • 8 łyżek mleka
  • 1 łyżka masła

Biszkopt: Jajka ubić z cukrem przez około 7 minut do czasu, aż powstanie jasna, puszysta masa. Pod koniec dodać olej. Następnie do masy jajecznej powoli wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kawą i kakao. Całość miksować na wolnych obrotach, do chwili połączenia się składników. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut. Upieczony biszkopt odstawić do lekkiego wystygnięcia i zdjąć papier. Naponczować.

Masa malinowa: Maliny zalać 350 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć z ognia i wsypać galaretki malinowe. Dokładnie mieszać aż galaretki się rozpuszczą i odstawić do stężenia. Gdy masa będzie już gęsta wylać ją na biszkopt i włożyć do lodówki aby stężała.

Masa serowo-kawowa: Kawę oraz żelatynę zalać wrzątkiem i mieszać do chwili ich rozpuszczenia się. Odstawić do przestygnięcia. Ser zmiksować z cukrem pudrem a następnie dodać do niego ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać kawę z żelatyną i miksować do chwili połączenia się składników. Masę serową wylać na masę malinową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki aby całość stężała (najlepiej na całą noc).

Polewa: Polewę przygotować przed podaniem. Mleko, masło oraz połamaną na kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać za pomocą rózgi, aby polewa była gładka. Gy trochę przestygnie polewamy nią wierzch ciasta.







11 komentarzy:

  1. Pięknie podane :) Miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czy mi wyjdzie biszkop, ale spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jak perfekcyjnie równy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie :) Takie ciasto bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędnie wygląda! Zapisuję przepis;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie widoki w poniedziałkowy ranek w pracy zachwycają :) Koniecznie muszę przetestować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja się nie dziwię, że wszystkim smakował, takie połączenie smaków to jest coś! Boski ten torcik! :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały torcik! Ta polewa tak kusząco wygląda, że nic tylko zajadać :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...