Parne popołudnie.
Sok z aronii w trakcie przygotowań.
W chwilach przerwy szybka lektura.
Cukinia. Przewija się na naszym talerzu całe lato w przeróżnych dania i na różny sposób. Wczoraj zachciało nam się placków z cukinii. Do tego domowe tzatziki, świeży koperek i letni obiad gotowy. No przyznam, że trochę się trzeba nastać przy patelni podczas smażenia ale nie jadamy ich codziennie to i od święta można się poświęcić ;) A Wy z czym podajecie takie placki? :)
Składniki na około 20 placków:
- 1 kg cukinii
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki soli
- pieprz
- mały pęczek koperku
- 6-7 łyżek mąki
Cukinię obieramy i wydrążamy gniazda nasiennie (jeśli jest mała możemy pominąć ten krok i pozostawić ją w całości). Następnie połowę cukinii ścieramy na dużych oczkach a drugą połowę na małych. Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę a cebulę i marchewkę ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do cukinii. Koperek drobno siekamy i dodajemy do warzyw. Całość posypujemy 2 łyżeczka mi soli, mieszamy i odstawiamy na jakiś czas, aby cukinia puściła sok. Następnie bardzo dokładnie odciskamy cukinię z wody i przekładamy ją do osobnej miski. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i szczyptę pieprzu i dokładnie mieszamy. Placki smażymy na na złoto-brązowy kolor z obu stron. Zostawiamy na chwilę na papierze kuchennym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu i od razu podajemy.
Też takie robię ☺
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie placuszki :) Robię podobne i smakują obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPychotka takie placuszki
OdpowiedzUsuńuwielbiam placuchy z cukinii :) cukinia u mnie teraz króluje :)
OdpowiedzUsuń