28.10.17

Kurczak w chrupiącej panierce



Orzechowe rogaliki.
Szary sweter.
Gorąca kawa. Z mlekiem. I cynamonem.


Gdy za oknem robi się coraz zimniejsza aura ma się ochotę na konkretne, sycące jedzenie. My ostatnio raczyliśmy się takim pysznym kurczakiem. Przepis na niego znalazłam tutaj (klik), gdzie figurował pod nazwą "Kurczak jak z KFC". Nie mam porównania, czy rzeczywiście smakuje on tak jak z tej znanej sieciówki, bowiem nie jadam jedzenia w fast foodach. Ale jedno jest pewne - kurczak jest smaczny i od czasu do czasu można zgrzeszyć i zjeść coś kalorycznego. Jeśli chcecie możecie dodać więcej chili a jako dodatek polecam lekką surówkę :)


Składniki:
  • 2 duże filety z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
Ciasto:
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3/4 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Dodatkowo:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1-1,5 litra oleju (mi wystarczył 1litr)

Filet z kurczaka pokroić na dowolnej wielkości kawałki - ważne, aby były wielkością zbliżone do siebie. Włożyć do miski, dodać sól, pieprz, chili i słodką paprykę. Dokładnie wymieszać aby mięso było dobrze pokryte przyprawami. Miskę przykryć folią aluminiową i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Jajko, mleko, mąkę i przyprawy wsypać do miski i dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto powinno być bardzo gęste. Wlać je do miski z kawałkami kurczaka i wymieszać tak, aby wszystkie kawałki kurczaka były pokryte ciastem.
Do rondla wlać olej - powinno go być na tyle dużo, aby kawałki kurczaka swobodnie w nim pływały. Olej powinien mieć dosyć wysoką temperaturę - około 175 stopni - aby panierka nie nasiąknęła tłuszczem. Nie powinien być również zbyt gorący - wówczas kurczak usmaży się z zewnątrz a wewnątrz będzie surowy. 
W osobnej misce wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną. Wkładać po parę kawałków kurczaka w cieście i postrząsać miską tak, aby każdy kawałek mięsa był dobrze obtoczony mąką.
Na rozgrzany olej wkładać po kilka kawałków kurczaka i smażyć na wolnym ogniu przez kilka minut, aż nabiorą miodowej barwy. Usmażone mięso przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać od razu - wówczas są najbardziej chrupiące.




5 komentarzy:

  1. kurczaczek wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nooo wygląda jak ten z KFC :) Ja też zwykle nie jadam w fast foodach, ale czasem kupię coś na wynos i przyznam, że akurat KFC jest pod tym względem naprawdę w porządku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie kąski smakują rewelacyjnie :) Bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen