21.11.17

Gotowane roladki z kurczaka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym



Spacer.
Deszcz.
Kawa.


Już dłuższy czas lubujemy się z M w gotowanych mięsach. Rzadko kiedy jadamy tradycyjne schabowe czy karkówkę. Staramy się tak przeistaczać dania, aby były nieco lżejsze. I idąc za tym przykładem postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na gotowane roladki. Tak na prawdę możecie je napełnić dowolnym farszem - u mnie akurat szpinak, ser pleśniowy i suszone pomidory. Jeśli Wasze roladki nie za bardzo chcą się ładnie zwinąć (lub za cienko rozbiliście mięso), to zawińcie roladki najpierw w folię spożywczą (również na kształt cukierka) i wstawcie na kilka godzin do lodówki. A następnie odwińcie folię spożywczą i przełóżcie na folię aluminiową.


Składniki na 4 porcje:
  • 4 filety z kurczaka
  • 100 g sera pleśniowego
  • kilka suszonych pomidorów
  • garść szpinaku
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • folia aluminiowa
Suszone pomidory pokroić na połówki a ser na plastry. Filety z kurczaka rozbić na cienkie plastry (najlepiej pomiędzy folią spożywczą). Każdy plaster oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Na wierzch każdego kawałka położyć po kilka liści szpinaku, kawałku sera pleśniowego i suszonym pomidorze. Zawinąć ściśle w roladkę, którą następnie owinąć folią aluminiową. Zwinąć folię po bokach tworząc kształt cukierka. Tak przygotowane roladki włożyć do gotującej się ogniu wody i gotować na średnim ogniu około 25-30 minut (w zależności od wielkości kawałka mięsa).





6 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne roladki :) Wyglądają i na pewno smkują obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały pomysł na skopiowanie , a lubię szpinak i ser pleśniowy, tylko czy nie zostanę posądzona o plagiat, kiedy wprowadzę w życie przepis w mojej kuchni ? Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Plagiat? Hm... a to dobre :D Jeśli jednak czułabyś wyrzuty sumienia to możesz coś dodać od siebie :D

      Usuń
  3. Wyglądają niesamowicie apetycznie, aż zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię podobne ale pieczone :) lubię to nadzienie szpinak, suszone pomidory i ser pleśniowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentują się lepiej niż obiecująco :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen