29.11.17

Schab zapiekany z papryką, szpinakiem i serem


 "Sen - najbardziej atrakcyjna, ciekawa i najmniej kosztowna podróż, jaką człowiek może sobie zafundować, kiedy tylko zechce...".

Źródło - internet


To danie powstało spontanicznie - jako efekt czyszczenia lodówki. Zostało mi trochę szpinaku, kawałek papryki i sera. Do tego trochę majonezu i keczupu i wyszedł pyszny schabowy :) Nie podaję dokładnych proporcji gdyż łatwo można je sobie dostosować do własnych potrzeb :)


Składniki:
  • schab w plastrach
  • sól, pieprz, słodka papryka
Na każdy kawałek schabu:
  • 1/2 - 3/4 łyżeczki majonezu 
  • 1-1i1/2 łyżeczki keczupu
  • kilka liści świeżego szpinaku
  • 3-4 paski papryki
  • plaster żółtego sera
Plastry schabu lekko rozgniatamy ręką (nie tłuczkiem) i przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Układamy na blasze. Na każdy kawałek nakładamy najpierw porcję majonezu i rozsmarowujemy po mięsie. Kładziemy paski papryki, polewamy keczupem i układamy liście szpinaku. Na koniec każdy schab przykrywamy plastrem żółtego sera. Pomiędzy kawałki mięsa, na blaszkę, rozkładamy kilka wiórków margaryny. Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczmy około 40 minut (aż mięso będzie miękkie). 






4 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda i na pewno smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no nie, to nie na moje kubki smakowe. Majonez zapiekany????? Dziękuję, ale nie.Przyznam jednak, ze pomysł ciekawy, tylko ten majonez... więc nie splagiatuję = zrobię na podstawie, a nie według :) Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Andulo - może kiedyś się przekonasz, że takie połączenie na prawdę dobrze smakuje (choć i ja wpierw miałam wątpliwości). Jednak szanuję i rozumiem, że każdy ma swój własny gust. Życzę Ci zatem, abyś znalazła wersję dla Ciebie i zapraszam na kolejne przepisy niebawem :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Ja również za majonezem nie przepadam, ale zapiekane mięsko już chętnie zjem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen