3.5.18

Krem z białych szparagów


 

Godzina 6.10. Kończę pić kawę i organizuję dzień. Niezwykły jest fenomen dzieci, które w dzień powszedni śpią jak susły a w każdy inny, czy to świąteczny czy weekendowy - wstają skoro świt.


Maj przywitał mnie piękną pogodą i piękną paletą szparagów w warzywniaku. Postanowiłam zatem przygotować najprostszą zupę krem z tego warzywa. Podałam ją z główkami szaragów (które po ugotowaniu odstawiłam na bok), kawałkami wędzonego kurczaka i koperkiem. Z kurczakiem nie należy przesadzić aby nie zdominował smaku zupy - ma stanowić tylko dodatek smakowy. Możecie go oczywiście również pominąć. A w kolejce czeka już rabarbar - mam dla Was już kilka smakołyków z nim w roli głównej. Zatem będzie się działo :)


Składniki:
  • pęczek białych szparagów
  • 1/2 cebuli
  • 400 ml bulionu (najlepiej drobiowy lub warzywny)
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: kawałki wędzonego kurczaka
Szparagi obrać i odłamać zdrewniałe końce. Pokroić na równe kawałki. Główki szparagów odłożyć na bok. Cebulę posiekać. W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła i zrumienić na niej cebulę. Następnie dodać szparagi oraz pozostałe masło i przesmażyć chwilę. Całość zalać bulionem i gotować około 10 minut. Na końcu dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty (jeśli chcemy użyć główek do dekoracji należy je po ugotowaniu wyjąć). Część bulionu odlać a resztę zupy zmiksować dolewając bulionu aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zupę przelać z powrotem do garnka. Dolać śmietanę kremówkę (wówczas nie należy już jej gotować tylko podgrzewać) i przyprawić do smaku solą i pieprzem.





2 komentarze:

  1. wiosna pełną ..... zupą. Lubię kremy, lubię szparagi, a teraz jest czas na szparagi . Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię szparagi. Cieszę się kiedy pojawiają się na straganach. Twoja zupa jest i łatwa w przygotowaniu i pięknie wygląda, kiedy podałaś ja na stół. Szparagi mają jakąś magię, bo wszystko co z nimi się zrobi, to smakuje wyjątkowo i można podać nawet na elegancki obiad.
    Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen