Szybka kawa. Ciasto.
W drogę.
Zdjęcia na łonie natury mają w sobie coś wyjątkowego. Wystarczy kilka ujęć, dosłownie parę akcesoriów i piękne zdjęcia gotowe. O tej porze roku kwiaty same się pchają do ręki a ogródek podsuwa pomysły na aranżację. Szkoda tylko, że nie mam takiego ogródka za oknem...
Ciasto, które Wam dzisiaj prezentuję, jest niebywale aromatyczne i wilgotne. Orzechy i pełnoziarnista mąka nadają głębszego smaku a cynamon i inne przyprawy podkręcają kwaskowy smak rabarbaru. Do tego można to ciasto zaliczyć do tych zdrowszych więc będzie mniej wyrzutów sumienia przy jedzeniu ;) Przepis znalazłam tutaj (klik) i niemal tego samego dnia go popełniłam. Idealnie nadaje się do zabrania na wycieczkę (jak widać) jako słodki podwieczorek :) Ja swoje ciasto upiekłam w keksówce, przez co wydłużył się czas pieczenia do około godziny. Jeśli jednak użyjecie okrągłej tortownicy (21-23 cm), wówczas czas może się skrócić - trzeba zerkać :)
Składniki na małą keksówkę:
- 150 g mąki pszennej razowej
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru (dodałam zamiast gałki muszkatałowej)
- duża szczypta soli
- 100 g masła
- 100 g miodu
- 75 g brązowego cukru
- 3 jajka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka orzechowego alkoholu (np. Amaretto lub Soplica orzechowa) - można pominąć
- 250 g rabarbaru
- brązowy cukier do posypania (ok. 1 łyżki)
- garść posiekanych orzechów włoskich
Rabarbar obrać i pokroić na 1,5 cm kawałki. Mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem i solą. Masło utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku cały czas mieszając. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z przyprawami i dokładnie zamieszać. Wówczas dodać jogurt oraz alkohol i ponownie wymieszać. Połowę rabarbaru dodać do ciasta i wymieszać za pomocą łopatki. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać resztę rabarbaru, wciskając go nieco do środka. Wierzch posypać orzechami i brązowym cukrem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę, aż do suchego patyczka. Jeśli góra zbyt szybko się zarumieni należy ją przykryć w czasie pieczenia papierem lub folią aluminiową. Przed podaniem ciasto należy całkowicie wystudzić.
Pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńsmaczny majówkowy ..... piernik i tak rozgrzewający ( imbir, alkohol). Ciekawy dodatek do pierrnika : rabarbar . Dziękuję za rewelacyjną podpowiedź na wydłużoną majówkę na koniec miesiąca, zahaczającą o czerwiec. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, piękne zdjęcia i ten majowy klimat. Tak cudnie to pokazałaś, że ślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuń