Widok z okna.
Śmiech dziecka.
Beztroskie chwile.
Latem uwielbiam ciasta z owocami. W dodatku szybkie, bezproblemowe i do zabrania ze sobą np. na spacer. Dlatego ostatnio często piekę muffinki. Zwłaszcza, że w przygotowaniach lubi pomagać mała M, która chętnie miesza łyżką wszystkie składniki w misce;)
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie 7/2015 z moimi drobnymi zmianami. Niby zwykłe muffinki, ale dzięki dodatkowi kawy czy mąki orkiszowej nabierają zupełnie innego charakteru.
Składniki na 12 sztuk:
- 120 g mąki orkiszowej
- 80 g mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 80 ml oleju
- 10 łyżek cukru
- 150 ml zaparzonej kawy (letniej)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g jagód
- 200 g malin
Muffinki uwielbiam w każdej wersji, a te prezentują się niesamowicie kusząco 😊
OdpowiedzUsuńmuffiny z kawą, czekoladą i kakao zapewne pachną i smakują wyśmienicie. Ciekawy tryptyk w asyście owoców. Pozwolę sobie skraść pomysł. Dziękuję. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńKocham muffiny w kazdej postaci☺
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń