12.7.18

Muffinki orkiszowe z malinami, jagodami i czekoladą


Widok z okna.
Śmiech dziecka.
Beztroskie chwile.


Latem uwielbiam ciasta z owocami. W dodatku szybkie, bezproblemowe i do zabrania ze sobą np. na spacer. Dlatego ostatnio często piekę muffinki. Zwłaszcza, że w przygotowaniach lubi pomagać mała M, która chętnie miesza łyżką wszystkie składniki w misce;)


Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie 7/2015 z moimi drobnymi zmianami. Niby zwykłe muffinki, ale dzięki dodatkowi kawy czy mąki orkiszowej nabierają zupełnie innego charakteru.


Składniki na 12 sztuk:
  • 120 g mąki orkiszowej
  • 80 g mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 80 ml oleju
  • 10 łyżek cukru
  • 150 ml zaparzonej kawy (letniej)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g jagód
  • 200 g malin
W jednej misce łączymy ze sobą składniki suche, tj. : oba rodzaje mąki, kakao, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre, tj. : jajka, olej oraz kawę. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy za pomocą łyżki na gładkie ciasto. Gorzką czekoladę siekamy na kawałki i dodajemy do ciasta. Wsypujemy również połowę owoców. Delikatnie mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je gotowym ciastem do 2/3 wysokości. Na wierzch muffinek wykładamy pozostałe owoce. Babeczki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni aż do suchego patyczka. Wystudzone oprószamy cukrem pudrem.



4 komentarze:

  1. Muffinki uwielbiam w każdej wersji, a te prezentują się niesamowicie kusząco 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. muffiny z kawą, czekoladą i kakao zapewne pachną i smakują wyśmienicie. Ciekawy tryptyk w asyście owoców. Pozwolę sobie skraść pomysł. Dziękuję. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham muffiny w kazdej postaci☺

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen