Niebieskie śpioszki.
Różowa sukienka.
Cały mój świat... :)
Kiedy nie mam pomysłu na obiad to zawsze nas ratuje kasza z warzywami lub makaron. Danie jest banalnie proste w przygotowaniu a za każdym razem smakuje inaczej, gdyż używamy tych warzyw, które akurat królują w sezonie. Zatem tym razem w naszej kaszy znalazły się fasolka szparagowa, papryka, cukinia i pomidor. Dorzuciłam jeszcze resztki pieczeni z poprzedniego obiadu, troszkę ziół i obiad gotowy :) Moim zdaniem, idealnie pasuje na poniedziałkowy obiad, kiedy to w lodówce zalegają nam pozostałości z niedzielnego obiadu :)
Składniki na 2-3 porcje:
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej (lub innej ulubionej)
- 300 g fasolki szparagowej
- 1 czerwona papryka
- 1 duży pomidor
- 1 mała cukinia
- 1/3 kalafiora
- sól, pieprz, vegeta
- ulubione zioła - u mnie koperek i tymianek
- opcjonalnie - resztki mięsa lub wędlin
Kalafiora podzielić na małe różyczki a fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa ugotować w osolonej wodzie tak, aby były lekko twardawe. Odcedzić. Paprykę, i cukinię obrać i pokroić na kawałki. Dorzucić pokrojonego pomidora. Podsmażyć na patelni aż warzywa zmiękną a pomidor się rozpadnie. Kaszę ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Następnie połączyć ze sobą kalafiora, fasolkę, resztę warzyw i ugotowaną kaszę. Dorzucić mięso i chwilę całość przesmażyć, aż warzywa całkiem zmiękną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą i ulubionymi ziołami. Na koniec danie posypać świeżo posiekanym koperkiem lub pietruszką.
poniedziałkowy obiad w ...niedzielny poranek. Idealny przepis. I ja lubię dania "na winie". Pozdrawiam serdecznie, Andula
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie :) Szybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuń