19.8.18

Kasza z sezonowymi warzywami


Niebieskie śpioszki.
Różowa sukienka.
Cały mój świat... :)


Kiedy nie mam pomysłu na obiad to zawsze nas ratuje kasza z warzywami lub makaron. Danie jest banalnie proste w przygotowaniu a za każdym razem smakuje inaczej, gdyż używamy tych warzyw, które akurat królują w sezonie. Zatem tym razem w naszej kaszy znalazły się fasolka szparagowa, papryka, cukinia i pomidor. Dorzuciłam jeszcze resztki pieczeni z poprzedniego obiadu, troszkę ziół i obiad gotowy :) Moim zdaniem, idealnie pasuje na poniedziałkowy obiad, kiedy to w lodówce zalegają nam pozostałości z niedzielnego obiadu :)


Składniki na 2-3 porcje:

  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej (lub innej ulubionej)
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży pomidor
  • 1 mała cukinia
  • 1/3 kalafiora
  • sól, pieprz, vegeta
  • ulubione zioła - u mnie koperek i tymianek
  • opcjonalnie - resztki mięsa lub wędlin

Kalafiora podzielić na małe różyczki a fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa ugotować w osolonej wodzie tak, aby były lekko twardawe. Odcedzić. Paprykę, i cukinię obrać i pokroić na kawałki. Dorzucić pokrojonego pomidora. Podsmażyć na patelni aż warzywa zmiękną a pomidor się rozpadnie. Kaszę ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Następnie połączyć ze sobą kalafiora, fasolkę, resztę warzyw i ugotowaną kaszę. Dorzucić mięso i chwilę całość przesmażyć, aż warzywa całkiem zmiękną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą i ulubionymi ziołami. Na koniec danie posypać świeżo posiekanym koperkiem lub pietruszką.



3 komentarze:

  1. poniedziałkowy obiad w ...niedzielny poranek. Idealny przepis. I ja lubię dania "na winie". Pozdrawiam serdecznie, Andula

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne danie :) Szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen