21.8.18

Szarlotka z budyniem


Wczesne poranki.
Krótkie wieczory.
Napięty plan dnia.


Szarlotka, która została upieczona jeszcze z pierwszych papierówek. Wprawdzie minęło już od tego momentu trochę czasu, jednak z powodzeniem możecie wykorzystać inne jabłka. 


Dodatek waniliowego budyniu sprawia, że zwykła szarlotka nabiera niecodziennego charakteru. Można powiedzieć, że budyń zastępuje tutaj gałkę lodów :D 


Blacha o wymiarach 25x30 cm

Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie jabłkowe:
  • 1 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu nasion)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 kisiel cytrynowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej*
  • 2 łyżki bułki tartej
 Budyń:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 700 ml mleka
  • 4 łyżki cukru 


*Można pominąć ten dodatek. Jeśli jednak nasze jabłka są dość wilgotne to kisiel czy mąka ziemniaczana sprawi, że podczas krojenia jabłka nie będą rozłazić się po bokach ciasta i zbytnio nie wsiąkną jego spód. 

Ciasto: Podane składniki zagnieść ze sobą na jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części - jedną nieco większą a drugą mniejszą. Większą część rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki wraz z mniejszym kawałkiem ciasta.

Nadzienie jabłkowe: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cynamon, cukier oraz kisiel. Wymieszać. Spód ciasta posypać bułką tartą a na nią wyłożyć jabłka i równo je rozprowadzić.

Budyń: Z podanych składników ugotować gęsty budyń. Gdy będzie jeszcze ciepły (ale nie gorący) wyłożyć go na masę jabłkową.

Drugą część ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować na kształt blaszki. Za pomocą wałka przełożyć je na wierzch ciasta starając się zakryć całą jej powierzchnię.

Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 60-65 minut.
Gotowe ciasto należy dobrze wystudzić, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



20 komentarzy:

  1. rewelacyjne połaczenie: szarlotka i budyń waniliowy. A jabłek Ci u mnie dostatek. Dziękuję za słodką podpowiedź. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe ciasto, bardzo lubię jabłka i budyń :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne ciasto :) Lubię ciasta z jabłkami, no i z budyniem również :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie wiem jak liczyć rozmiar blaszki, czy od góry czy od dołu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień dobry czy czas pieczenia 60 minut jest konieczny. Pieke czasem szarlotke tylko bez budyniu i pięe ja znacznie krócej. Boję się że w 60 minut spale placek ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Ja swoją szarlotkę piekłam akurat 60 minut. Myślę, że jest to adekwatny czas dla tej szarlotki, ponieważ masa jabłkowa i budyń są cięższe i wilgotne i potrzebują swój czas, aby się nie rozpadły po wyjęciu ciasta z blachy. Jednak jeśli obawiasz się, że spalisz ciasto, to w połowie pieczenia możesz na wierzchu rozłożyć arkusz papieru do pieczenia i obserwować punkt wypieczenia ciasta. Każdy piekarnik jest inny i czasami 5 minut w tą czy w tamtą stronę jest dopuszczalne :)

      Usuń
  6. Witam, czy kisiel dodaje się w proszku?

    OdpowiedzUsuń
  7. uff piecze się :) oby wyszedł!!! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki!!!:) I czekam na opinię :)

      Usuń
    2. witam, szarlotka wyszła pyszna (nawet teściowa pochwaliła hahahahah). Nie się nie rozlazło mimo, że nie dodałam do jabłek kisielu. Piekłam 65 minut ;)

      Usuń
    3. Witam! To świetna wiadomość!! Zwłaszcza, gdy teściowa chwali haha :D Cieszę się, że szarlotka smakowała :)

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen