Wczesne poranki.
Krótkie wieczory.
Napięty plan dnia.
Szarlotka, która została upieczona jeszcze z pierwszych papierówek. Wprawdzie minęło już od tego momentu trochę czasu, jednak z powodzeniem możecie wykorzystać inne jabłka.
Dodatek waniliowego budyniu sprawia, że zwykła szarlotka nabiera niecodziennego charakteru. Można powiedzieć, że budyń zastępuje tutaj gałkę lodów :D
Blacha o wymiarach 25x30 cm
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu nasion)
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 kisiel cytrynowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej*
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 700 ml mleka
- 4 łyżki cukru
*Można pominąć ten dodatek. Jeśli jednak nasze jabłka są dość wilgotne to kisiel czy mąka ziemniaczana sprawi, że podczas krojenia jabłka nie będą rozłazić się po bokach ciasta i zbytnio nie wsiąkną jego spód.
Ciasto: Podane składniki zagnieść ze sobą na jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części - jedną nieco większą a drugą mniejszą. Większą część rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki wraz z mniejszym kawałkiem ciasta.
Nadzienie jabłkowe: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cynamon, cukier oraz kisiel. Wymieszać. Spód ciasta posypać bułką tartą a na nią wyłożyć jabłka i równo je rozprowadzić.
Budyń: Z podanych składników ugotować gęsty budyń. Gdy będzie jeszcze ciepły (ale nie gorący) wyłożyć go na masę jabłkową.
Drugą część ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować na kształt blaszki. Za pomocą wałka przełożyć je na wierzch ciasta starając się zakryć całą jej powierzchnię.
Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 60-65 minut.
Gotowe ciasto należy dobrze wystudzić, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
rewelacyjne połaczenie: szarlotka i budyń waniliowy. A jabłek Ci u mnie dostatek. Dziękuję za słodką podpowiedź. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńBardzo taką lubię ☺
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciasto, bardzo lubię jabłka i budyń :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto :) Lubię ciasta z jabłkami, no i z budyniem również :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie wiem jak liczyć rozmiar blaszki, czy od góry czy od dołu?
OdpowiedzUsuńJa akurat liczę od góry :)
UsuńPiekę, ale pachnie, dzięki za podpowiedź :-)
OdpowiedzUsuńDaj znać, czy smakowała :)
OdpowiedzUsuńPyszna, zniknęła za szybko :-)
UsuńCieszę się, że smakowało jupi jupi ^^ ;)Pozdrawiam :)
UsuńJest pyszne ciasto polecam
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :)
UsuńDzień dobry czy czas pieczenia 60 minut jest konieczny. Pieke czasem szarlotke tylko bez budyniu i pięe ja znacznie krócej. Boję się że w 60 minut spale placek ��
OdpowiedzUsuńWitam :) Ja swoją szarlotkę piekłam akurat 60 minut. Myślę, że jest to adekwatny czas dla tej szarlotki, ponieważ masa jabłkowa i budyń są cięższe i wilgotne i potrzebują swój czas, aby się nie rozpadły po wyjęciu ciasta z blachy. Jednak jeśli obawiasz się, że spalisz ciasto, to w połowie pieczenia możesz na wierzchu rozłożyć arkusz papieru do pieczenia i obserwować punkt wypieczenia ciasta. Każdy piekarnik jest inny i czasami 5 minut w tą czy w tamtą stronę jest dopuszczalne :)
UsuńWitam, czy kisiel dodaje się w proszku?
OdpowiedzUsuńWitam :) Tak - kisiel dodaje się w proszku :)
Usuńuff piecze się :) oby wyszedł!!! ;)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki!!!:) I czekam na opinię :)
Usuńwitam, szarlotka wyszła pyszna (nawet teściowa pochwaliła hahahahah). Nie się nie rozlazło mimo, że nie dodałam do jabłek kisielu. Piekłam 65 minut ;)
UsuńWitam! To świetna wiadomość!! Zwłaszcza, gdy teściowa chwali haha :D Cieszę się, że szarlotka smakowała :)
Usuń