25.8.18

Papryka faszerowana kaszą kuskus, kurczakiem i oliwkami


Nie wszystko jest czasami tak piękne, jak nam się wydaje. Słońce może być za chmurami, pyszna kawa za zimna a ludzie inni, niż sądziliśmy do tej pory.


M uwielbia papryki faszerowane. I ilekroć uda mu się kupić jakieś ładne sztuki tego warzywa, to patrzy na mnie tym swoim błagalnym wzrokiem, czy mu takich nie zrobię. Tak więc, w sezonie letnio-jesiennym, kiedy to papryki jest pod dostatkiem, przygotowuję je przynajmniej raz w tygodniu. Faszeruję je czym popadnie - kaszą, ryżem, mięsem. Wykorzystuję zazwyczaj wszystkie resztki zalegające w lodówce tworząc to coraz nowsze kombinacje smakowe ;) Te ostatnie powstały z kaszą kuskus (która moim zdaniem, świetnie pasuje do papryki) z dodatkiem kurczaka i oliwek.


Składniki na 2 porcje:
  • 3 czerwone papryki
  • 100 g kaszy kuskus
  • 1 filet z kurczaka
  • 50 g czarnych oliwek
  • 12 dag żółtego sera
  • sól, pieprz, vegeta
Kaszę kuskus wsypać do miski i dodać 1/2 łyżeczki vegety. Zalać ją wrzątkiem około 1,5 cm ponad kaszę, przykryć i odstawić na parę minut do napęcznienia. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć. Oliwki pokroić w plasterki a ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i przyprawić do smaku. Papryki umyć, odciąć górną część warzywa tworząc "czapeczkę", wydrążyć gniazda nasiennie i napełnić farszem. Papryki ustawić na blasze, na której dno wlać około 1/4 szklanki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godzinę.



6 komentarzy:

  1. Też ostatnio robiłam, pycha☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Paprykę lubię :) Twoja propozycja mega smacznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna i zdrowa propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniale wygląda papryka z wsadem. Podziwiam cierpliwość w przygotowaniu i czekaniu na potrawę. Piękne zdjęcia, wyobrażam sobie jak głodomory niecirpliwie czekały na koniec sesji fotograficznej. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować przepis. Koniecznie ! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię wszelakie faszerowane warzywa a paprykę chyba najbardziej, no może jeszcze ziemniaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen