Jak nie wiadomo o czym pisać to się pisze o pierdołach :P Choć w sumie, to zawsze jakiś temat się znajdzie. Jednak znajdź tu człowieku czas, żeby go rozwinąć... Kiedy o bladym świcie ratuje Cię tylko kawa a pogoda za oknem sprawia, że nie ma się ochoty wstawić nosa za drzwi. I pomimo leniwej aury zapierdziela się jak mały robocik ;)
Jeśli nie macie jeszcze dosyć przepisów na muffinki ( a tych - jak wspominałam - ostatnio u mnie dużo), to gorąco polecam Wam te. Zdrowe, pyszne i aromatyczne. Z lukru możecie zrezygnować jednak stanowi on moim zdaniem przysłowiową kropkę nad "i". Piekłam je już przynajmniej trzykrotnie i zawsze szybko znikają.
Składniki na 12 sztuk:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 brzoskwinie
- 3 śliwki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- woda
Do jednej miski wsypujemy suche składniki, tj: oba rodzaje mąk, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia oraz cynamon. W drugiej misce mieszamy ze sobą jajka, olej, jogurt naturalny oraz miód. Składniki mokre przelewamy do miski ze składnikami suchymi i za pomocą łyżki mieszamy na gładkie ciasto. Śliwki i brzoskwinie obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na grubszą kostkę. Dorzucamy do ciasta i ponownie mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy do nich ciasto na 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy lukier. Cukier puder łączymy z cynamonem i dolewamy tyle wody, aby powstał gęsty lukier. Gdy muffinki wystygną dekorujemy je lukrem.
Na takie muffinki miałabym ochotę do kawki, którą właśnie piję :)
OdpowiedzUsuńKocham brzoskwinie w wypiekach ☺
OdpowiedzUsuńKochana ale one pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńapetyczne muffinki i na czasie . Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuń