23.9.18

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania ze śliwkami i kruszonką


Czas ciepłej herbaty z cytryną,
kolorowej apaszki,
zbierania liści i kasztanów,
kocyków, ciepłych skarpet i przytulania
uważam za otwarty.
Jesień.


Tym razem drożdżowe dla leniwych. Przy tym cieście nie trzeba się (prawie) w ogóle napracować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki w misce, odstawić na jakiś czas, później wymieszać u upiec. Bez żadnego wyrabiania. Brzmi zachęcająco? Jeśli macie ogromną ochotę na drożdżówkę a nie lubicie się trudzić z ciastem drożdżowym to polecam Wam ten przepis. Jak do swojej drożdżówki wykorzystałam śliwki - jak na początek jesieni przystało. Jedynym minusem tego ciasta jest - moim zdaniem - zbytnio wyczuwalny aromat drożdży. Zatem jeśli jednak wolicie klasyczne drożdżowe, to odsyłam po przepis tutaj (klik). 

Źródło: (klik)

 

Blaszka 25x30cm

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 100 g masła 
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 500 g śliwek
Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego


Ciasto drożdżowe: Do dużej miski wkruszyć drożdże, na nie wsypać cukier a następnie kolejno: roztrzepane jajka, roztopione ciepłe masło i mleko. Na sam koniec wsypać mąkę. Nie mieszać! Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 godziny.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Podane składniki zagnieść ze sobą na sypką kruszonkę. Śliwki pokroić na połówki i wypestkować.
Po upływie czasu składniki w misce wymieszać drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu i posypać je kruszonką. Ciasto piec przez około 45 minut w temperaturze 190 stopni.



6 komentarzy:

  1. lubię drożdzowe bez wyrabiania (u mnie króluje w wersji: topielec ) i klasyka: śliwki w kruszonce na górze. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliwki w ciastach drożdżowych to zestawienie idealne :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, drożdżowe najlepsze☺

    OdpowiedzUsuń
  4. aż przypominają się czasy dzieciństwa, kiedy jeździło się do babci na wakacje a tam zawsze był jakoś drożdżowiec :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen