21.9.18

Kotlety mielone z pieczarkami


Pierwsze kasztany.
Pierwsze kolorowe liście spadające z drzew.
Jesień nadchodzi... :)


Kotlety mielone w takiej wersji są przepyszne. Pieczarki doskonale podbijają smak mięsa i sprawiają, że zwykły klasyk nabiera charakteru. Rzadko zdarza nam się jeść mielone w wersji smażonej (zazwyczaj wolimy gotowane pulpety), jednak ta wersja jest na prawdę godna powtórki :)


Składniki:
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 500 g pieczarek
  • 1 mała bułka namoczona wcześniej w mleku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, słodka papryka, koperek
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia

Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę drobno siekamy i smażymy na złoty kolor, studzimy. Do miski dodajemy mięso, usmażone pieczarki i cebulkę, wbijamy jajko oraz dorzucamy odciśniętą z mleka bułkę. Całość dokładnie mieszamy - najlepiej używając rąk. Na koniec wsypujemy 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy. Jeszcze raz mieszamy i formujemy dowolnej wielkości kotlety. Każdego z nich obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu  aby były dobrze zrumienione z obu stron. Następnie nieco zmniejszamy płomień i smażymy jeszcze kilka minut, by mięso doszło w środku.



3 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen