Ciasto robione bardzo późnym wieczorem. I w ekspresowym tempie. Wszystko do miski, parę obrotów i gotowe :) Mięciutkie i długo zachowujące świeżość. Z sezonowymi owocami - renklodami :) Zniknęło w jedno po południe :)
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- kilka kropel olejku waniliowego
- 10-12 renklod
- płatki migdałowe
Kruszonka:
- 5 dag masła
- 7 dag mąki
- 4 łyżeczki cukru
Składniki na kruszonką zagniatamy i wstawiamy do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Składniki na ciasto wrzucamy do jednej miski i dokładnie ze sobą mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy śliwki skórką do dołu lekko wciskając je w ciasto. Na wierzch układamy niedbale kruszonkę i całość posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-50 minut (aż do suchego patyczka).
Świetne ciasto, lubię wypieki ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńO tak, to coś dla mnie, muszę je upiec :)
OdpowiedzUsuńz doświadczenia wiem, że nocne pieczenie daje najlepsze efekty ;) no i rano mamy gotowe, słodkie śniadanie! :D
OdpowiedzUsuńsuper, super ciacho :)
Już drugi tydzień zabieram się za ciasto na maślance, teraz narobiłaś mi takiego apetytu, że nic mnie nie powstrzyma :))
OdpowiedzUsuńMaslankowe ciasta sa bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńRenklody i maślanka brzmią bardzo pysznie :) już sobie wyobrażam jakie to ciacho musiało być smaczne i na pewno długo trzyma świeżość :)
OdpowiedzUsuńidealne ciacho do kawki:) albo żeby A. nie marudził ze dawno nic nie piekłaś to kupmy ciastka :P
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam ciasta na maślance, a twoje wygląda tak pysznie! :) Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, uwielbiam śliwkowe wypieki :-)
OdpowiedzUsuńwow! właśnie szukam inspiracji na dziś i... chyba znalazłam ;)
OdpowiedzUsuńLubie ciasta ze śliwkami :) Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńZjawiskowe ciacho :>
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuń