26.8.14

Papryka faszerowana w sosie pomidorowym


Deszcz. Zimno.
A na talerzu kolorowo - wręcz ogniście :) Paprykę uwielbiam - dużo i wszędzie ;) Jak tylko mam trochę więcej czasu to pozwalam sobie na dania wymagające większego zachodu. Urlop niestety już się kończy i nie cieszy mnie perspektywa powrotu do szybkich dań obiadowych. A gdzieś za mną chodzi jeszcze szarlotka...


Składniki:
  • 2 papryki czerwone
  • 15 dag mielonego mięsa
  • 1/2 torebki ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki bułki tartej
  • margaryna do wysmarowania formy
  • 4 plasterki żółtego sera
  • oregano
Sos pomidorowy:
  • szklanka wody
  • 100 g śmietany 
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Papryki kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy po czym wrzucamy mięso. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Gdy wystygnie dodajemy ugotowany wcześniej ryż, kukurydzę i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i papryką.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki i układamy je w naczyniu wysmarowanym margaryną.
Sos: Do garnuszka dajemy kostkę rosołową i zalewamy ją wrzątkiem. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę. Tak przygotowanym sosem zalewamy papryki. Naczynie przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni. Po 45 minutach zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy przez następne 45 minut, aż papryka stanie się mięciutka. Na parę minut przed końcem pieczenia na każdą paprykę kładziemy plasterek sera i posypujemy oregano.





12 komentarzy:

  1. Wczoraj piekłam paprykę faszerowaną, z trochę innym farszem tylko:) Też uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam!:) a szybkie dania obiadowe ostatnio królują w mojej kuchni i szukam ciągłych inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ogniście i jak pięknie :) Ależ bym zjadła taką papryczkę :)
    A na szarlotkę też przyjdzie czas:)

    OdpowiedzUsuń
  4. no nic innego mi nie pozostaje :) wpraszam się!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie się prezentuje, pysznie nafaszerowana, lubię takie obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Papryka faszerowana jest znakomita! w tym przepisie widzę dodatkowe składniki ,które dają pewnie ciekawy smak;)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. oh! wyglądają tak pysznie... jestem baardzo głodna teraz ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm, taka papryka już od dawna za mną chodzi. Twoja wygląda pycha.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen