Dobry kurczak nie jest zły. Jeśli się wszystko dobrze ułoży, to wieczorem na blogu pojawi się kolejny przepis. Jestem zmuszona nadgonić nieco z publikacją postów, aby wszystkie ujrzały światło dzienno, zanim ulegną przedawnieniu.
Ciekawy sposób na kurczaka. Dotąd nie spotkałam się z udkami w takiej wersji dlatego chętnie skorzystałam z przepisu. Mięso wyszło soczyste i aromatyczne. Choć następnym razem wykonam je w wersji nieco pikantniejszej.
Źródło: (klik)
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, słodka papryka, ulubione suszone zioła (u mnie tymianek i oregano)
Mięso natrzeć przyprawami i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Majonez wymieszać z keczupem. Mięso ułożyć na blasze i posmarować masą keczupowo-majonezową. Wierzch każdego udka posypać bułką tarta. Mięso piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut a następnie zwiększyć moc piekarnika na 200 stopni i zapiekać jeszcze przez 10 minut, aż skórka będzie chrupiąca.
Pyszne udka ,mięsko soczyste ,a skórka chrupiąca 😋
OdpowiedzUsuń