16.8.19

Udka kurczaka po kujawsku


Dobry kurczak nie jest zły. Jeśli się wszystko dobrze ułoży, to wieczorem na blogu pojawi się kolejny przepis. Jestem zmuszona nadgonić nieco z publikacją postów, aby wszystkie ujrzały światło dzienno, zanim ulegną przedawnieniu.


Ciekawy sposób na kurczaka. Dotąd nie spotkałam się z udkami w takiej wersji dlatego chętnie skorzystałam z przepisu. Mięso wyszło soczyste i aromatyczne. Choć następnym razem wykonam je w wersji nieco pikantniejszej. 

Źródło: (klik)


Składniki:
  • 4 udka z kurczaka
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, słodka papryka, ulubione suszone zioła (u mnie tymianek i oregano) 

Mięso natrzeć przyprawami i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Majonez wymieszać z keczupem. Mięso ułożyć na blasze i posmarować masą keczupowo-majonezową. Wierzch każdego udka posypać bułką tarta. Mięso piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut a następnie zwiększyć moc piekarnika na 200 stopni i zapiekać jeszcze przez 10 minut, aż skórka będzie chrupiąca. 



1 komentarz:

  1. Pyszne udka ,mięsko soczyste ,a skórka chrupiąca 😋

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen