Jest i obiecany drugi przepis. Najbardziej klasyczny przepis na bruschettę - w wersji z pomidorami oraz z dodatkiem mozzarelli. Najlepiej smakuje właśnie teraz, kiedy królują pomidory zebrane prosto z krzaka. Te brzydkie, pomarszczone i popękane - a zarazem najbardziej aromatyczne i najsłodsze pod słońcem.
Składniki na 2 porcje:
- 1 mała bagietka
- 3-4 pomidory
- 1 ząbek czonsku
- 1 kulka mozzarelli
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pozbawić wodnistej części a sam miąższ pokroić w kostkę. Dodać kilka listków posiekanej bazylii i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bagietkę pokroić w poprzeczne kromki. Każdą z nich natrzeć czosnkiem i skropić oliwą. Pieczywo ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory rozłożyć na bagietkach a na wierzch rozłożyć kawałki mozzarelli. Włożyć do piekarnika n około 10 minut aż bagietki zaczną się lekko rumienić a mozzarella się rozpuści.
Idealnie wyglądające kanapki, aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuń