Ostatni dzwonek na zaplanowanie świątecznego menu. Ja wieczorem zamierzam usiąść i spisać sobie listę wszystkich rzeczy do ugotowania, upieczenia i posprzątania. Taka lista bardzo ułatwia mi zawsze wszelkie prace. Czy ktoś z Was ma podobnie? Na pierwszym miejscu obowiązkowo widnieć będzie ubranie choinki i upieczenie pierniczków. Mała M przyjdzie po południu z przedszkola i będzie miała co dekorować :)
Bardzo szybka i łatwa sałatka śledziowa. Ziemniaki, buraki i jajka można ugotować dzień wcześniej a rano tylko pokroić i wymieszać z resztą składników. Nie za słona, sycąca i lekko słodka dzięki burakom.
Składniki:
- 4 solone filety śledziowe
- 2 buraki
- 1 jabłko
- 3 jajka
- 3 ziemniaki
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Buraki ugotować. Wystudzić. Obrać ze skórki i pokroić w drobna kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Gdy wystygną obrać ze skórki i również drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Filety śledziowe namoczyć w mleku na 1 godzinę. Następnie pokroić w większą kostkę. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez i musztardę, wymieszać. Przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Uwielbiam takie sałatki śledziowe. Wolę jak buraczki są starte na dużej tarce.
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają śledzie w towarzystwie buraków. Dziękuję za wpis. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuń