15.12.19

Sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami


Ostatni dzwonek na zaplanowanie świątecznego menu. Ja wieczorem zamierzam usiąść i spisać sobie listę wszystkich rzeczy do ugotowania, upieczenia i posprzątania. Taka lista bardzo ułatwia mi zawsze wszelkie prace. Czy ktoś z Was ma podobnie? Na pierwszym miejscu obowiązkowo widnieć będzie ubranie choinki i upieczenie pierniczków. Mała M przyjdzie po południu z przedszkola i będzie miała co dekorować :)


Bardzo szybka i łatwa sałatka śledziowa. Ziemniaki, buraki i jajka można ugotować dzień wcześniej a rano tylko pokroić i wymieszać z resztą składników. Nie za słona, sycąca i lekko słodka dzięki burakom.


Składniki:

  • 4 solone filety śledziowe
  • 2 buraki
  • 1 jabłko
  • 3 jajka
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Buraki ugotować. Wystudzić. Obrać ze skórki i pokroić w drobna kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Gdy wystygną obrać ze skórki i również drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Filety śledziowe namoczyć w mleku na 1 godzinę. Następnie pokroić w większą kostkę. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez i musztardę, wymieszać. Przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. 



2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie sałatki śledziowe. Wolę jak buraczki są starte na dużej tarce.

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wyglądają śledzie w towarzystwie buraków. Dziękuję za wpis. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen