Moja wariacja na temat zupy grzybowej. Podana w formie kremu z pysznymi, ziołowo - czosnkowymi grzankami :) Najlepiej podawać ją w małych kokilkach, w niewielkich porcjach, gdyż jest nieco "ciężka".
Składniki:
Zupa:
- 2 cebule
- 1 ziemniak
- 30 dag mrożonych grzybów
- 4-5 suszonych grzybów
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 150 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz,
Grzanki:
- kilka kromek czerstwej bagietki
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
Zupa: Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaka obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozmrożone grzyby pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło i zezłocić na nim cebulkę. Dodać ziemniaka i chwilę go przesmażyć. Następnie dodać grzyby i całość smażyć około 10 minut. Wlać bulion, dodać suszone grzyby i całość gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Następnie zupę zblendować, wlać śmietanę kremówkę i przyprawić solą i pieprzem.
Grzanki: Bagietkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek, rozmaryn i bagietkę. Całość smażyć aż grzanki staną się chrupiące. Podawać do zupy bezpośrednio przed jej podaniem.
kolejny rarytas w kalendarzowej odsłonie. Ciekawy pomysł na grzanki. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuń