6.12.19

Sól ziołowa


Dzisiejszy dzień jest chyba jednym z najbardziej wyczekiwanych dni w ciągu roku przez najmłodszych. No bo kto nie lubi otrzymywać prezentów? ;) ;) Ja nie tylko lubię dostawać prezenty, ale bardzo lubię je również dawać. Dlatego dzisiejszy wpis to propozycja na prezent dla kogoś bliskiego :) 


Mój pierwszy pomysł na jadalne prezenty. Co o nim myślicie? Taka domowa mieszanka soli i przypraw nadaje się do różnych potraw i możemy przygotować ją pod nasze gusta lub gust osoby, którą chcemy obdarować. Należy tylko pamiętać, że zwykła sól kuchenna nie za bardzo się sprawdzi. Najlepiej nada się każda sól gruboziarnista - morska, himalajska, różowa itp. Następnie wystarczy zapakować w ładne słoiczki (moja są akurat z Pepco), nakleić etykietę z nazwą przyprawy i ładnie zapakować, np. w pudełko. Ja przygotowałam cztery wariacje, które przedstawiam Wam poniżej.

Sól, do której użyjemy takich dodatków jak świeże zioła czy czosnek, należy później wysuszyć w piekarniku i dopiero później przesypać do słoiczków (inaczej powstaną nieapetycznie zbrylone kawałki). Natomiast tam, gdzie trzeba wymieszać tylko suche składniki, tę czynność pomijamy.

Sól najlepiej miksować za pomocą młynka do kawy lub małego malaksera. Już na etapie miksowania zwróćcie uwagę, czy chcecie, aby sól miała większe kawałki czy też była miałkim proszkiem. Ja preferuję pierwszą opcję, gdyż ładniej się prezentuje i ma ciekawszą fakturę.

Proporcje każdej mieszanki podane są na jeden mały słoiczek widoczny na zdjęciach.


To mój faworyt: sól z dodatkiem suszonych grzybów, dużej ilości rozmarynu i czosnku. Świetnie nadaje się do wołowiny, wieprzowiny, gulaszu czy sosów.


Sól z suszonymi grzybami, rozmarynem i czosnkiem

Składniki:
  • 100 g soli gruboziarnistej
  • 25 g suszonych grzybów
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku

Suszone grzyby, obrane ząbki czosnku oraz gałązki rozmarynu zmiksować ze sobą na małe (ale nie drobne) kawałki. Wymieszać je z solą i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez około 60 minut. W międzyczasie raz lub dwa razy całość przemieszać. Wystudzić i całość zmiksować na drobne kawałki.


Sól z chili. Pasuje niemal do wszystkiego, czemu chcielibyśmy nadać nutę pikanterii. Można użyć świeżych jak i suszonych papryczek. Ja wybrałam te suszone - z nimi znacznie szybciej się ją przygotowywało.

Sól z chili:
  • 200 g soli gruboziarnistej
  • 3 suszone papryczki chili

Papryczki chili drobno posiekać. Krótko zmiksować z solą i przesypać do pojemnika.


Ta sól z kolei pięknie pachnie cytryną i tymiankiem. Wprawdzie jest w niej jeszcze czosnek i rozmaryn, ale to te dwie pierwsze przyprawy grają pierwsze skrzypce. Dlatego doskonale sprawdzi się jako dodatek do kurczaka czy też ryby.


Sól z cytryną, tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem

Składniki:
  • 200 g soli gruboziarnistej
  • 1 pęczek świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z 1 cytryny

Skórkę z cytryny, obrany czosnek i tymianek zmiksować na małe kawałki (nie rozdrobnić całkowicie). Wymieszać z solą (nie miksować) i rozłożyć całość na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć przez 60 minut w temperaturze 100 stopni. W międzyczasie raz lub dwa razy całość przemieszać. Wystudzić i zmiksować do preferowanej grubości soli.


Ostatnia propozycja jest najmniej czasochłonna ze wszystkich - wystarczy ze sobą wymieszać sól i suszone zioła. Jest też najbardziej uniwersalna. Nadaje się do dań z pomidorów, zup, sosów ryb czy makaronu.

Sól z oregano i bazylią

Składniki:
  • 100 g soli gruboziarnistej
  • 5 g suszonej bazylii
  • 5 suszonego oregano 
  • 2 g granulowanego czosnku

Sól wymieszać z suszonymi ziołami i przesypać do pojemnika.



1 komentarz:

  1. Wspaniały pomysł na prezent. Uwielbiam jadalne prezenty i uwielbiam zioł.Dziękuję za wpis. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen