Wróciłam... Wybaczcie tę nieplanowaną przerwę. Przez moje życie rodzinne przeszła fala chorób i parę niefortunnych wydarzeń które sprawiły, że o blogu nawet nie byłam w stanie pomyśleć. Nie będę się szerzej rozpisywać na ten temat. Po pierwsze chciałabym jak najszybciej o tym zapomnieć a po drugie nie mam w zwyczaju szczegółowo zwierzać się ze swojego życia na forum publicznym.
I tak oto zamiast w Tłusty Czwartek serwuję Wam pączki grubo po terminie. Jednak moim zdaniem, to żadna przeszkoda, aby przygotować je również w tym czasie. Do tej pory robiłam je już dwa razy i zawsze ekspresowo znikały ze stołu. Zdecydowanie polecam ten przepis tym, którzy szybko chcą zrobić sobie w domu pączki i chcą pominąć etap wyrabiania i wyrastania ciasta. Bowiem w tych pączkach nie ma ani grama drożdży. Za to dzięki dodatkowi serka są puszyste i wilgotne! Można je nadziać marmoladą po usmażeniu lub posypać po prostu obficie cukrem pudrem. Moim zdaniem - najsmaczniejsze są lekko ciepłe :)
Źródło: (klik)
Składniki:
- 300 g serka waniliowego
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Serek wymieszać z jajkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dokładnie wymieszać na gładkie ciasto. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175 stopni. Za pomocą łyżki kłaść porcję ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smażyć aż pączki nabiorą złotego koloru (około 3-4 minut). Następnie przełożyć je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Przed podaniem nadziać marmoladą lub posypać obficie cukrem pudrem.
Dobrze, że już jesteś. Tęskniłam za wpisami, smakołykami i Twoimi zdjęciami. Swietne pączki z ... czupurkiem. Pozdrawiam zdrowo, Andula
OdpowiedzUsuńOne są super!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3