10.2.20

Pizza familijna


Wczoraj obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Oczywiście wypadało odpowiednio uczcić taką okazję i przygotować wiadomo już co - pizzę. Dlatego dzisiaj zostawiam Wam przepis, z którego ja zawsze korzystam gdy przygotowuję ten domowy fast food. Robiłam ją już chyba z pięćdziesiąt razy i sama nie wiem dlaczego tak późno pojawia się na nią przepis. Jeśli chodzi o składniki to sami wiecie - pełna dowolność. Sekret tkwi w cieście.


Ta pizza, jak sama nazwa wskazuje, przeznaczona jest do nakarmienia większej ilości głodnych osób ;) Nie jest to typowa włoska pizza lub taka z pizzerii na cienkim cieście. Wręcz przeciwnie - ciasto jest grube, ale za to bardzo puszyste. U nas taka pizza sprawdza się jako szybka kolacja czy poczęstunek na większych imprezach rodzinnych. Wbrew pozorom wcale nie jest trudna w przygotowaniu ani zbyt czasochłonna. Składniki na ciasto mieszamy mikserem a co damy na wierzch to zależy od zasobów naszej lodówki tudzież wyobraźni. Polecam podać z domowym sosem czosnkowym :) Co do sosu pomidorowego to dla zabieganych polecam bazę pomidorową Pudliszki. Nie jest to żadne lokowanie produktu czy reklama marki z mojej strony. Po prostu często z niej korzystam jako sos do pizzy i mogę śmiało Wam ją polecić. Oczywiście jak macie swój sprawdzony przepis na sos pomidorowy to jak najbardziej możecie go użyć :)


Składniki na dużą blachę:

Ciasto:
  • 600 g mąki
  • 12 g świeżych drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 8 łyżek oleju

Dodatkowo:
  • sos pomidorowy (u mnie baza pomidorowa Pudliszki)
  • 2 kawałki kiełbasy/ wędlina
  • 1 papryka lub kilka pomidorków koktajlowych
  • 500 g pieczarek
  • 120 g żółtego sera
  • 3/4 puszki kukurydzy
  • suszone oregano

Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy mikserem (końcówka haki) przez parę minut, na gładkie i sprężyste ciasto (powinno bez problemu odchodzić od miski). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Kiełbasę kroimy na plasterki. Pod koniec smażenia oprószamy je solą. Odstawiamy do wystudzenia. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach a paprykę lub pomidorki kroimy na mniejsze kawałki.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bezpośrednio na blachę przekładamy wyrośnięte ciasto i za pomocą dłoni maczanych w mące rozprowadzamy dokładnie ciasto po całej blasze. Smarujemy je bazą pomidorową i oprószamy oregano. Następnie wykładamy kiełbasę/wędlinę, później pieczarki, paprykę lub pomidory. Rozkładamy kukurydzę a następnie żółty ser. Na sam koniec posypujemy pizzę oregano. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut.



2 komentarze:

  1. co za smaczna paleta .... kolorów i składników. Blacha dla głodomorów. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetne określenie z ta blachą dla głodomorów :D coś w tym jest, bo rzadko kiedy coś zostaje ;) Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen