Moja dzisiejsza propozycja nie bez przyczyny pojawia się na blogu w sobotę. Może dla kogoś będzie ona inspiracją na niedzielny obiad :) Nigdy nie przepadałam za schabowym. Dopóki nie przygotowałam je w ten sposób. U mnie okazały się hitem! Nawet dzieciaki jedzą z apetytem :) Możecie użyć dowolnych ziół, takich jakie macie pod ręką. Ja postawiłam na pietruszkę, koperek i rozmaryn. Ale świetnie pasowałby tu również tymianek :) Sami spróbujcie :)
Źródło: (klik)
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 1 jajko
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- pęczek ulubionych ziół - u mnie pietruszka, koperek i rozmaryn
- bułka tarta do panierowania
Kotlety rozbić tłuczkiem jak na tradycyjne schabowe. W misce wymieszać ze sobą jajko, majonez, sok z cytryny, sól, pieprz oraz posiekane zioła. Do przygotowanej marynaty włożyć mięso i obtoczyć je z każdej strony. Odłożyć je do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie wyjąć z lodówki i obtoczyć kotlety w bułce tartej. Mięso smażyć na dużym ogniu na złoty kolor z obu stron.
Ciekawy pomysł na połączenie schabu i ziół , choć ja wolę schab z ziołami pieczony ( nie smażony) w piekarniku. Pycha! Pozdrawiam podziwiając Twoje zdjęcia, Andula
OdpowiedzUsuń