I kolejny raz zastał mnie wieczór... :)Chciałoby się tu napisać: winko, świece i filmik" ale to byłoby bardzo mocnym nagięciem rzeczywistości, wręcz przekłamanym. Prawda jest taka, że stukam w klawiaturę przez ledwo otwarte powieki przykryta kocem i marze... o spaniu :P Tak kochani, ale jeszcze kilka obowiązków trzeba dopełnić zanim dam pójdę w objęcia morfeusza :)
Jak ostatnio wspominałam, najbardziej cenię sobie ostatnio kuchnię szybką i nieskomplikowaną. A dzisiejsze rogaliki na pewno się do takich zaliczają. Składają się bowiem tylko z 3 składników (nie licząc nadzienia)! Tak, tak :) Są już od dłuższego czasu hitem internetu i trochę żałuję, że tak późno je wypróbowałam.
W smaku bardzo przypominają kruche rogaliki. Nadziać możecie je czym dusza zapragnie (oprócz dżemu, który wypłynie), choć ja w przypadku jakichkolwiek rogali jestem fanką marmolady :) I jeszcze jedna ważna rzecz - nie zamieniajcie masła na margarynę. W ostateczności margaryna też się nada, ale to dzięki masłu mają one ten cudowny, maślany posmak. Nie wiem jak długo można je przechowywać, gdyż zniknęły jeszcze tego samego dnia :)
Składniki na 24 sztuki:
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka śmietany 18%
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrąg i dzielimy go na 8 kawałków. Na zewnętrzne końce kawałków ciasta kładziemy porcję marmolady i zwijamy do wewnątrz, tworząc kształt rogala. Gotowe rogaliki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczmy około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
wspaniały deser, mnóstwo radości dla podniebienia, minimum pracy. Dziękuję za wpis.Zyczę długich nocy w objęciach Morfeusza. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowałam wczoraj i muszę przyznać że rogaliki wyszły przepyszne. Tylko zdrowy rozsądek nie pozwolił zjeść wszystkich. Rzeczywiście mają maślany smak. Następnym razem dodam trochę cukru do ciasta bo trochę mi go brakowało co nie znaczy że były złe. Ja poprostu kocham słodki smak. Przepis polecam!
OdpowiedzUsuńA czy można śmietanę 12% ??
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :)
Usuń