6.4.20

Sernik śmietankowy


Dwa dni temu uświadomił mi mąż, że za tydzień święta.... Myślałam, że żartuje. Do tej pory wydawało mi się to znacznie bardziej odległe w czasie. To tylko udowadnia, jak bardzo ostatnio żyję(my) w innej rzeczywistości.


Ten sernik piekłam już dawno i przyznam się szczerze, że zapomniałam już źródła przepisu... Zapisałam go sobie tylko w zeszycie wraz z moimi zmianami. Dlatego mam nadzieję, że wybaczycie mi, jeśli tym razem nie podam źródła bo po prostu zapomniałam, z którego internetowego przepisu korzystałam...


Najczęściej piekę ostatnio właśnie serniki i... torty. Ale to już inna historia. Wracając do meritum, czyli sernika to pragnę zaznaczyć, że jest to jeden z lepszych serników, jakie jadłam. Jest idealny dla mnie pod każdym względem. Ładnie się kroi, jest puszysty a jednocześnie bardzo wilgotny i ma lekko wyczuwalny, karmelowy posmak. Wprawdzie nieco opada po upieczeniu ale mi to wcale nie przeszkadza... :)


Forma 25x40 cm

Składniki:

Ciasto:
  • 120 g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego
  • 5 jajek
  • 200 g śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka mleka

Dodatkowo:
  • 2 łyżki kaszy manny


Ciasto: Podane składniki zagnieść ze sobą na gładkie i jednolite ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ją ciastem.

Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie partiami dodawać ser. Później wlać olej oraz mleko oraz wsypać budynie. Kremówkę ubić na sztywno. Pozostałe białka również. Do masy dodać najpierw ubitą kremówkę i wymieszać na małych obrotach. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i delikatnie, aczkolwiek dokładnie połączyć je z masą serową. 

Ciasto równomiernie posypać kaszą manną; następnie wylać na nie masę serową. Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku. Najlepiej sernik odstawić na kilka godzin w chłodniejsze miejsce i wówczas dopiero pokroić.



7 komentarzy:

  1. Cieszę się, że jesteś znów aktywna kulinarnie. Pasjami uwielbiam serniki i ..... święta. Piękna wiosna, słońce , a my siedzimy w domu. Serniczek jak znalazł na pokrzepienie.... podniebienia. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia. Będzie dobrze, Andula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię droga Andulo :) Cieszę się, że zachowujesz pozytywną energię i zarażasz nią innych, w tym również mnie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Jak mogę zastąpić kaszę mannę? ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Najlepiej widziałabym w tej sytuacji pokruszone herbatniki. W ostateczności 1 łyżkę bułki tartej. Można również pominąć kaszę manną całkowicie - ona ma tylko za zadanie, żeby spód ciasta za mocno nie nasiąknął.

      Usuń
  3. na myśl od razu przychodzi mi sernik mojej babci :) .. smak dzieciństwa! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepysznie wygląda ten serniczek

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, pozostaje tylko rozkoszować się smakiem!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen