Powiało u mnie wiosną i świeżością na talerzu. O ile stosowne jest użycie słowa "powiało" przy domowym odosobnieniu. Jak większość społeczeństwa w zaistniałej sytuacji ograniczam jakiekolwiek wyjścia na zewnątrz. Choć pogoda coraz mocniej zachęca do spacerów. Pozostaje mi tylko pocieszyć się wiosną na talerzu... A co na nim dobrego? Rzodkiewki, ogórki, wędzona ryba...
Sałatka:
- 1 opakowanie roszponki
- 100g wędzonego pstrąga łososiowego
- kilka rzodkiewek
- 1 mały zielony ogórek
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka sezamu
- kilka gałązek koperku
Dressing:
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Ogórka obrać i pokroić w plasterki. Rzodkiewki pokroić na półplasterki. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Sezam podprażyć na patelni. Na półmisku rozłożyć roszponkę i ułożyć na niej warzywa. Na nich poukładać kawałki pstrąga.
W miseczce połączyć ze sobą wszystkie składniki dressingu i dokładnie je ze sobą wymieszać. Gotowym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem oraz posypać ją sezamem i udekorować koperkiem.
no i mamy wiosnę na talerzu. Pozdrawiam i życzę zdrowia, Andula
OdpowiedzUsuń