Nie mogłam przejść obok dyni obojętnie. Ostatnio miałam niesamowitą ochotę na zupę dyniową. Taką banalną, prostą. Z kuchnią jest jak z życiem. Im bardziej chce się przedobrzyć tym gorzej wychodzi. Dlatego stawiam na proste połączenia z nutką oryginalności. Tym razem to prosta zupa dyniowa z jakże pysznym małym dodatkiem - ziołową posypką. Kocham jesień.
Tak, powyższy wstęp pisałam dwa tygodnie temu. Ciągle brak mi czasu...
Składniki:
Krem z dyni:
- 1/2 dyni piżmowej
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła
- 3/4 l - 1 l wody lub bulionu
- 100 g śmietankowego serka topionego
- vegeta
Ziołowa posypka:
- 1 kromka czerstwego chleba
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 gałązka rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
- sól
- oliwa
Zupa: Dynię i marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć ją na oleju aż będzie złota. Dodać masło, dynię oraz marchewkę. Warzywa przez kilka minut przesmażyć. Następnie wlać wodę lub bulion i ugotować aż będą miękkie. Wówczas całość zblendować. Na tym etapie można jeszcze wlać nieco więcej płynu jeśli zupa jest zbyt gęsta. Dodać do niej pokrojony na kawałki serek topiony i gotować aż ser się rozpuści. Doprawić do smaku vegetą. Zupę przed podaniem posypać ziołową posypką.
Posypka: Chleb pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię wraz z pozostałymi składnikami, lekko posolić i wlać odrobinę oliwy. Całość podprażyć na małym ogniu aż utworzą się grzanki a ziarna lekko zbrązowieją.
Chętnie bym skosztowałaq.
OdpowiedzUsuńA pretty important functions of one's kitchen are to store, prepare and cook food and to accomplish related tasks including dishwashing.best dishwasher detergent consumer reports
OdpowiedzUsuń