Otulona codziennością. Nadal z głową pełną pomysłów. Z artystyczną duszą. Oto cała ja.
Do tej pory publikowałam głównie przepisy na ciasta z pure dyniowym. Dziś dla odmiany dynia w cieście jest surowa - niczym w cieście marchewkowym. Oczywiście po upieczeniu dynia w cieście jest niewyczuwalna ale sprawia, że pozostaje ono długo świeże i miękkie. Obowiązkowa pozycja na liście jesiennych umilaczy. W sam raz do małych rączek ;)
Składniki na 1 dużą keksówkę:
- 3 jajka
- 200 g drobnego cukru
- 150 g oleju
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 2 szklanki dyni startej na drobnych oczkach
- 3/4 szklanki posikanych orzechów i suszonej żurawiny
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewać olej i zmiksować. Następnie partiami wsypać obie mąki zmieszane z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Miksować aż powstanie jednolite ciasto (nie za długo). Bakalie obtoczyć w niewielkiej ilości mąki. Do ciasta dodać startą dynię oraz skórkę pomarańczową i całość wymieszać łopatką. Na końcu dodać bakalie i ponownie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę (aż do suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dzień dobry, jak miło znowu czytać Twoje wpisy. I ja dziś zrobiłam podobne ciasto (skorzystałam z Twojego przepisu : ciasto marchewkowo - dyniowe, zamiast marchewki była podwójna porcja tartej dyni), były rodzynki dla osłody. Pozdrawiam serdecznie. Andula
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na jesienne ciasto! 🍂 Dynia w cieście to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych składników. Na pewno sprawdzi się jako pyszna przekąska dla dzieci!
OdpowiedzUsuń