7.4.15

Orzechowiec II



Melancholia wdziera się przez okna.
Poprzez zachmurzone niebo.
Poprzez porywisty wiatr.
Poprzez smętną aurę.
Stare kawałki brzmią w głośnikach radia...


Na blogu jest już jeden przepis na orzechowiec (klik). Ten różni się przede wszystkim tym, że orzechy są na spodzie, a nie na wierzchu ciasta, dzięki czemu o wiele lepiej się kroi. Jak to bywa w przypadku ciast miodowych najlepiej przygotować je na dwa-trzy dni przed podaniem, aby smaki się przegryzły i nawzajem dopełniły. Bardzo polecam to ciasto wielbicielom orzechów, których zapewne tutaj nie brakuje :)

Inspiracja był dla mnie ten przepis (klik). Po wprowadzeniu zmian i dostosowaniu go do własnych potrzeb powstał ten oto orzechowiec. Ciasto o wyrazistym i ciężkim smaku. Z pysznymi, karmelowymi orzechami.


Składniki:

Ciasto:
  • 600 g mąki
  • 200 g cukru
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
Masa orzechowa:
  • 250 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
Krem waniliowy:
  • 700 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
  • 120 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki zimnej wody
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto (gdyby się mocno kleiło podsypać mąką). Podzielić je na dwie części i wstawić do lodówki na pół godziny. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyłożyć na nią jedną część ciasta i piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut (aż góra będzie złota). Drugą częścią ciasta również wyłożyć blaszkę i wylać na wierzch masę orzechową. Piec nieco dłużej, około 20 minut.

Masa orzechowa: Cukier masło i miód rozpuścić w garnuszku. Dosypać orzechy. Całość zagotować. Gorącą masę wylać na drugą część ciasta.

Krem waniliowy: Mleko wlać do garnka. Odlać 1/2 szklanki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i dodać do mleka. Zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić proszek budyniowy z 4 łyżkami cukru. Do gotującego się mleka wlać zawiesinę budyniową ( uprzednio należy wyjąć laskę wanilii) i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch i dodawać stopniowo zimny budyń. Ucierać aż krem będzie jednolity i bez grudek.

Polewa czekoladowa: w rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder. Wymieszać. Następnie dodać kakao. Ponownie zamieszać. Na samym końcu dolać 2 łyżki zimnej wody.

Na placku z orzechami rozprowadzić krem waniliowy i przykryć go "gołym" plackiem. Ciasto polać polewą czekoladową i posypać orzechami. Pozostawić w chłodnym miejscu co najmniej na jedną dobą, żeby smaki się przegryzły. Ciasto najlepsze jest na drug - trzeci dzień po upieczeniu.





14 komentarzy:

  1. Wiesz, to ciasto wygląda jakby było wypiekiem z najlepszej cukierni. Wspaniałe:) Zapisuję przepis do wykorzystania. Koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, to na prawdę miłe słowa! Mam nadzieję, że i Tobie posmakuje to ciasto :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie orzechowce, wygląda fantastycznie! Pożarłabym chyba całe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. moje smaki! :) kocham orzechowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wydawało mi się,że ma przesyt ciast po świętach,ale jak patrzę na Twoje,to jednak mam na nie ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie wspaniałe ciacho, kuszące, bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie zaparzyłam kawę i już wiem czego mi jeszcze do niej brakuje..:) pyszne ciacho, wygląda idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię ciasta orzechowe, do tego kubek kawy i nic więcej nie potrzeba. Fajne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasta orzechowe :) Super Ci wyszło :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Pieknie wygląda!
    Ale jak mi się podoba talerz i kubek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto jest bardzo ciekawe,przepis pewnie sprawdzę.Wygląda pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie w lodowce od dwoch dni banofee 💙 Ale ja niemal kazde ciasto uwielbiam!😉
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen