21.10.17

Sałatka z kapusty na zimę



Czuję się dzisiaj jak w zimowe po południe. Za oknem ani promienia słońca, niebo całe pokryte chmurami i temperatura nie zachęcająca na wyjście na zewnątrz. Gorąca kawa w ręku i trochę spokoju bo dziecko zasnęło. Trochę senna i melancholijna aura. Albo taka hm... rodzinna? W piekarniku dobry obiad się piecze, pranie wstawione a w kącie cicho leci telewizor. Brakuje tylko jakiegoś ciacha. Ale nie o nim będzie mowa. Dzisiaj poczęstuję Was za to przepisem na pyszną sałatkę z kapusty, która idealnie przyda się na zimowy obiad. To już ostatni przepis z kategorii "przetwory" na najbliższy czas. Przyznam, że w tym roku pobiłam samą siebie i w mojej spiżarni jest tyle słoików, jak nigdy dotąd.


Przepis na tą przepyszną sałakę znalazłam tutaj (klik). I na pewno zrobię ją również w przyszłym roku, bo bardzo nam zasmakowała. Zrobiłam ją z połowy porcji. Nie jest wcale pracochłonna - najwięcej czasu zajmuje przygotowanie warzyw - ich obieranie i krojenie - a potem to już z górki :) Jeśli zatem lubicie takie domowe sałatki do obiadu ze słoika, to gorąco Wam ten przepis polecam :)


Składniki na 5 dużych słoików:

Sałatka:
  • 1,5 kg białej kapusty (nie licząc głąbów, wierzchnich liści - waga po posiekaniu)
  • 500 g czerwonej papryki - po oczyszczeniu gniazd nasiennych i błonek
  • 250 g marchwi - po obraniu i odcięciu końcówek
  • 250 g białej cebuli - po obraniu i odcięciu twardych części
  • 1,5 łyżki soli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Zalewa:
  • 125 ml oleju 
  • 125 ml octu
  • 250 g cukru pudru
Dodatkowo do każdego słoiczka:
  • 1 ziele angielskie
  • kawałek liścia laurowego 

Kapustę obrać z wierzchnich liści aż na wierzchu będą tylko te białe i podzielić ją na 4 części. Posiekać w drobne paseczki i wyrzucić głąby. Zważyć i zetrzeć tyle kapusty, aż wyjdzie 1,5 kilo, włożyć do bardzo dużej miski lub garnka. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do kapusty. Paprykę oczyścić z nasion, podzielić na ćwiartki i pokroić na cienkie paseczki. Cebulę również pokroić w ćwiartki i w paseczki, wszystko dodać do miski z kapustą i marchewką.
Na to wszystko wsypać sól i pieprz i bardzo dokładnie wymieszać, aż wszystkie warzywa będą równomiernie wymieszane ze sobą.
W garnuszku zagotować składniki zalewy do momentu, aż cukier się rozpuści.  Wlać zalewę do miski z warzywami i dokładnie całość wymieszać.
Do każdego słoika nakładać sałatkę – w połowie nakładania włożyć listek i ziele angielskie – po czym wypełnić resztę słoika, pozostawiając około 1 centymetr odstępu od brzegu słoika.
Nakładając sałatkę należy ją bardzo mocno ugniatać. Pierwszą część odcisnąć z zalewy, a po włożeniu do słoików przypraw – ziela i listka – nakłożyć trochę sałatki nie odciśniętej z zalewy. Na koniec można jeszcze dolać odrobinę zalewy.
Słoiki zakręcić i pasteryzować w kąpieli wodnej 30 minut.






9 komentarzy:

  1. w zeszłym roku na próbę moja mama zrobiła podobną i bardzo mi smakowała

    OdpowiedzUsuń
  2. ja w tym roku dwa słoiczki podobnej dostałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna sałatka :) Takie właśnie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za pomysł na sałatkę. Przepis wart wypróbowania, tym bardziej, że jeszcze mam słoiki i moce przerobowe. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię jutro to pewne.Wygląda apetycznie
    Smakuje zapewne też.Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. dobry przepis, psróbuje jeszcze dzis zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szukałam tego właśnie przepisu 🥰
    Zrobię lada dzień tylko muszę poczekać aż Papryka mi dojrzeje w ogrodzie 🤗

    OdpowiedzUsuń
  8. Jutro biorę się do pracy. Akurat mam w domu główkę kapusty, na którą nie miałam pomysłu i 3 spore papryki, cebula też jest, nie mam tylko marchwi, ale mają ją w sklepiku za rogiem, więc kupię i zrobię. Nic się nie zmarnuje, a zimą na pewno chętnie się zje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen