16.3.20

Wiosenna sałatka z pstrągiem tęczowym, roszponką i sezamem


Powiało u mnie wiosną i świeżością na talerzu. O ile stosowne jest użycie słowa "powiało" przy domowym odosobnieniu. Jak większość społeczeństwa w zaistniałej sytuacji ograniczam jakiekolwiek wyjścia na zewnątrz. Choć pogoda coraz mocniej zachęca do spacerów. Pozostaje mi tylko pocieszyć się wiosną na talerzu... A co na nim dobrego? Rzodkiewki, ogórki, wędzona ryba...




Sałatka:
  • 1 opakowanie roszponki
  • 100g wędzonego pstrąga łososiowego
  • kilka rzodkiewek
  • 1 mały zielony ogórek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka sezamu
  • kilka gałązek koperku

Dressing:
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz 

Ogórka obrać i pokroić w plasterki. Rzodkiewki pokroić na półplasterki. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Sezam podprażyć na patelni. Na półmisku rozłożyć roszponkę i ułożyć na niej warzywa. Na nich poukładać kawałki pstrąga.
W miseczce połączyć ze sobą wszystkie składniki dressingu i dokładnie je ze sobą wymieszać. Gotowym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem oraz posypać ją sezamem i udekorować koperkiem.



1 komentarz:

  1. no i mamy wiosnę na talerzu. Pozdrawiam i życzę zdrowia, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen