Zakochałam się w tych ciastkach :) Zdrowe, mało słodkie i pyszne. Czy jeszcze kogoś trzeba zachęcać? :)
Idealne do chrupania na drugie śniadanko. Na przykłąd w takiej wersji: pokruszone ciastka, do tego jogurt naturalny ze szczyptą cynamonu a wszystko polane łyżeczką miodu... :) Długo u mnie nie poleżały - jakieś krasnoludki dobrały się do puszki i ciastka trafiły do ich brzuszków :D Zatem niebawem powtórka:)
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Składniki na około 25 ciastek
- 175 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych płatków owsianych
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła lub margaryny
- 3 łyżki brązowego cukru (można dodać więcej)
- 60 ml mleka
Płatki owsiane zmielić na drobną mąkę. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść nie klejące ciasto. Wałkować je na grubość około 4 -6 mm (najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie). Wycinać ciastka i układać je na lekko natluszczonej blasze. Piec około 15 minut w temperaturze 180 - 190 stopni. Studzić na kratce.
ja wolę te z czekoladą ;p
OdpowiedzUsuń:D
pozdrawiam ciepło!
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Własnoręcznie robione są zdecydowanie najlepsze. Apetyczne się u Ciebie prezentują :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze domowe! Robiłam kiedyś z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńoj na pewno lepsze jak te z półki sklepowej :)
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam je upiec:D
OdpowiedzUsuńdomowe ciasteczka super sprawa:)
OdpowiedzUsuńCiasteczka digestive to chyba smakołyk zaraz po oreo najczęściej pojawiający się w przepisach! Gratuluje przepisu ;)
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że to będzie mój kolejny wyrób ciasteczkowy.
OdpowiedzUsuńŁadne zdjęcia robisz. :)
Ślicznie wyglądają, chyba je zrobię, bo nie lubię kupować ciastek
OdpowiedzUsuń