A oto i obiecane muffinki z gruszkami i pyszną cynamonową kruszonką :) Osobiście uwielbiam muffiny. Po pierwsze za ich szybkie przygotowanie - wystarczy kilka chwil by wyczarować coś słodkiego. Po drugie za ich wielowariantowość - cokolwiek byśmy do nich nie dodali - zawsze będą pyszne. No i po trzecie za banalność wykonania - wystarczy parę obrotów łyżką i nawet osoby mające dwie lewe ręce w kuchni sobie z nimi poradzą ;) Po czwarte.... mogłabym tak jeszcze kilka punktów wymienić ;)
Przejdźmy zatem do rzeczy :)
Poniższe muffinki piekłam już jakiś czas temu ale często wracam do tego przepisu zmieniając tylko dodatki, np. cynamon na imbir czy migdały na orzechy. Wedle fantazji, ochoty i zaopatrzenia kuchennych szafek ;)
Kruszonka:
- 5 dag masła
- 7,5 dag mąki
- 4 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- 5 dag cukru
- 5 dag cukru brązowego
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 240 ml mleka
- 10 dag stopionego masła
- 2 gruszki, obrane, wydrążone i pokrojone w kostkę
- migdały (siekane, słupki, płatki migdałowe - jak kto woli)
Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i wstawiamy ją do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi i mieszamy ze sobą niedbale. Dodajemy gruszki i ponownie szybko mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką do papilotek lub formy na muffiny. Na wierzch każdej muffinki kładziemy kruszonkę i posypujemy migdałami. Pieczemy w temperaturze 200oC przez 30 minut.
*Muffinki nie są zbyt słodkie (jak dla mnie w sam raz).Jeśli natomiast ktoś lubi słodsze wypieki można zwiększyć ilość cukru.
Źródło: Zmodyfikowany przepis na "Muffinki jabłkowe z cynamonem" z książki H. Walden, Ciastka, ciasteczka i babeczki, Warszawa 2006.
Witaj:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam Twoje muffinki i są przepyszne - dodałam jeszcze trochę suszonej żurawiny :)
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,17,w,001005
Cieszę się bardzo, że Ci smakowały:)
Usuń