7.9.12

Muffinki gruszkowe z cynamonową kruszonką


A oto i obiecane muffinki z gruszkami i pyszną cynamonową kruszonką :) Osobiście uwielbiam muffiny. Po pierwsze za ich szybkie przygotowanie - wystarczy kilka chwil by wyczarować coś słodkiego. Po drugie za ich wielowariantowość - cokolwiek byśmy do nich nie dodali - zawsze będą pyszne. No i po trzecie za banalność wykonania - wystarczy parę obrotów łyżką i nawet osoby mające dwie lewe ręce w kuchni sobie z nimi poradzą ;) Po czwarte.... mogłabym tak jeszcze kilka punktów wymienić ;)

Przejdźmy zatem do rzeczy :)
Poniższe muffinki piekłam już jakiś czas temu ale często wracam do tego przepisu zmieniając tylko dodatki, np. cynamon na imbir czy migdały na orzechy. Wedle fantazji, ochoty i zaopatrzenia kuchennych szafek ;)


Porcja na 12 sztuk

Kruszonka:
  • 5 dag masła
  • 7,5 dag mąki
  • 4 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
Ciasto - składniki suche:
  • 5 dag cukru
  • 5 dag cukru brązowego
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
Ciasto - składniki mokre:
  • 2 jajka
  • 240 ml mleka
  • 10 dag stopionego masła
Dodatkowo:
  • 2 gruszki, obrane, wydrążone i pokrojone w kostkę
  • migdały (siekane, słupki, płatki migdałowe - jak kto woli)

Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i wstawiamy ją do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi i mieszamy ze sobą niedbale. Dodajemy gruszki i ponownie szybko mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką do papilotek lub formy na muffiny. Na wierzch każdej muffinki kładziemy kruszonkę i posypujemy migdałami. Pieczemy w temperaturze 200oC przez 30 minut.

*Muffinki nie są zbyt słodkie (jak dla mnie w sam raz).Jeśli natomiast ktoś lubi słodsze wypieki można zwiększyć ilość cukru.

Źródło: Zmodyfikowany przepis na "Muffinki jabłkowe z cynamonem" z książki H. Walden, Ciastka, ciasteczka i babeczki, Warszawa 2006.

 



2 komentarze:

  1. Witaj:)

    Zrobiłam Twoje muffinki i są przepyszne - dodałam jeszcze trochę suszonej żurawiny :)

    http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,17,w,001005

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen