Wieczory już coraz chłodniejsze.
Na rozgrzewkę zupa w kolorze zachodzącego słońa.
Dyniowa.
Składniki na 4 porcje:
- 80 dag dyni
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- kawałek selera
- 40 dag ziemniaków
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- łyżka łuskanych pestek dyni lub słonecznika
- 10 dag boczku
- sól, pieprz
- gałka muszkatałowa
Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na chrupko. Wyjąć. W pozostałym tłuszczu podsmażyć krótko warzywa po czym zalać je bulionem. Gotować 20 minut. Następnie zmiksować zupęna gładki krem. Dodać śmietanę i przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Zupę posypać skwarkami i pestkami dyni lub słonecznika.
pyszna zupa! uwielbiam, kiedy po powrocie do domu można sobie zjeść miseczkę takiej gorącej zupki:)
OdpowiedzUsuńdyniowa zupa jest pyszna, wspaniale rozgrzewa!:))
OdpowiedzUsuń