19.10.12

Prosta zupa dyniowa


Wieczory już coraz chłodniejsze.
Na rozgrzewkę zupa w kolorze zachodzącego słońa.
Dyniowa.

Składniki na 4 porcje:
  • 80 dag dyni
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • kawałek selera
  • 40 dag ziemniaków
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • łyżka łuskanych pestek dyni lub słonecznika
  • 10 dag boczku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatałowa
Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na chrupko. Wyjąć. W pozostałym tłuszczu podsmażyć krótko warzywa po czym zalać je bulionem. Gotować 20 minut. Następnie zmiksować zupęna gładki krem. Dodać śmietanę i przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Zupę posypać skwarkami i pestkami dyni lub słonecznika.


2 komentarze:

  1. pyszna zupa! uwielbiam, kiedy po powrocie do domu można sobie zjeść miseczkę takiej gorącej zupki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dyniowa zupa jest pyszna, wspaniale rozgrzewa!:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen