10.11.12

Ciasto z pigwą i nutką imbiru


Zapanować nad chaosem. Jest trudno. Ciągle próbuję.
Ponoć na najważniejszych skrzyżowaniach naszego życia nie stoją żadne drogowskazy.
Ponoć w życiu nie ma przypadków.
Ponoć nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki.
Ponoć nic dwa razy się nie zdarza...


Ciasto z pigwą i nutką imbiru to już moja ostatnia propozycja na wykorzystanie tego owocu. Następne pomysły dopiero za rok...
I nawet ze zdjęć jestem tym razem zadowolona.
A ciacho? Bez zbędnych udziwnień, proste, ucierane z odrobiną fantazji w postaci pigwy. Do herbatki z cytryną jak znalazł :)


Składniki:
  • 3 duże pigwy
  • 2 plasterki cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 325 g mąki
  • 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru wymieszane z łyżeczką imbiru
  • cukier puder
Pigwy obrać, przekroić na połówki lub ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka. Dodać łyżkę cukru i plasterki cytryny. Całość zalać taką ilością wody by tylko lekko przykrywała owoce. Gotować na małym ogniu aż owoce zmiękną, ale nadal pozostaną w całości. Wyjąć z wody i ostudzić.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodać po jednym jajku i nadal ubijać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyniem. Wlać mleko. Mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozsmarować równomiernie na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wystudzone pigwy pokroić w plasterki i poukładać na cieście. Całe ciasto posypać cukrem z imbirem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut. Można dodatkowo posypać cukrem pudrem.



8 komentarzy:

  1. Jaka klimatyczna stylizacja :) Bardzo ładnie się to wszystko komponuje. Jestem pewna, że nie tylko estetycznie, ale i smakowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, cieszę się , że się podoba :) Ja także jestem zadowolona z efektu końcowego:)

      Usuń
  2. bardzo ładnie Ci wyszło to ciasto:) apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze kusisz takimi pysznymi ciastami, ach! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. urzekło mnie to Twoje ciasto... dodatek pigwy jest boski :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nominowałam Cię do tagu 'liebster blog <3' :)
    zapraszam po szczegóły do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale Ci zazdroszczę tej pigwy...Wczoraj na rynku widziałam ją, ale sprzedawali na sztuki po 5 zł!!! Więc stwierdziłam, że obejdę się tylko smakiem :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To strasznie drogo! Nawet nie wiedziałam, że aż tyle kosztuje :( Ja całe szczęście dostałam pół worka pigwy od mojej cioci, która ma te owoce w ogrodzie :)

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen