środa, 14 listopada 2012

Rolada dyniowa z kremem z białej czekolady i migdałami


Kot na kolanach.
Mruczy.
Muzyka wypełnia pusty wieczór.
Płomień świecy delikatnie mruga w ciemnościach.
Me, Myself And I.



Cukierniczy eksperyment :) Trochę się obawiałam efektu końcowego, ale niepotrzebnie :) Ciasto wyszło bardzo dobre :) Przepis jest kombinacją wielu receptur w internecie. Głównie jednak wzorowałam się na tej (klik), dużo jednak w niej zmieniając. Masa natomiast to już moja inwencja twórcza :)


Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 3 jajka
  • 230 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu*
  • 1/4 łyżeczki imbiru*
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków*
  • 1/4 łyżeczki galki muszkatałowej*
  • 4 łyżki puree z dyni
* można w zamian dodać około 1,5 łyżeczki przyprawy do dyni (pumpkin pie spice)

Masa:
  • 400 g serka śmietankowego
  • 100 białej czekolady
  • 100 g migdałów (dałam migdaly w czekoladzie)
Ciasto: Jajka ubić z cukrem; masa powinna podwoić swoją objętość i stać się puszysta. Dodać puree z dynii. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami. Ciasto wylać na wysmarowaną i wyłożoną papierem dużą blachę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Gdy ciasto będzie jeszcze gorące wyjąć je z formy, zedrzeć papier i za pomocą ręcznika delikatnie zwinąc je w roladę. Odstawić.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Ja użyłam migdałów w czekoladzie więc je tylko posiekałam. Białą czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Gdy trochę ostygnie, ale nadal będzie gorąca, dodawać do niej malutkimi porcjami serek. Delikatnie i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łopatki slikonowej) by nie utworzyły się grudki. Roladę delikatnie rozwinąć. 3/4 masy rozprowadzić na cieście. Posypać migdałami (trochę zostawić do dekoracji). Ciasto zwinąc ponownie w roladę (tym razem bez ręcznika). Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i posypać pozostałymi migdałami. Wstawić na minimum 3 godziny do lodówki, by masa stężała.


Ciasto dodaję do akcji:

10 komentarzy:

  1. kot na kolanach, lubię to, bardzo!:)
    tworzysz cuda, kochana, pyszne cuda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego zastosowania dyni jeszcze nie znałam. Super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pięknie Ci wyszła ta rolada! oj żeby mi takie cisto na roladę choć raz się udało:) Chętnie wprosiłabym się na kawę i kawałek tego cuda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Krem z białej czekolady szalenie mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pięknie
    smakuje zapewne jeszcze lepiej
    wypróbuję z przyjemnością
    zgadzam się z koleżanką Magdą - tworzysz cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję wszystkim za miłe słowa!:*

    OdpowiedzUsuń
  7. mruczący kot i słodkie ciasto.. radość.:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeny, jaka zgrabna ta rolada Ci wyszła...

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała ! Jestem nią oczarowana !!! Pysznie wygląda też :) Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...