18.11.13

Zupa waniliowo-dyniowa


"Niektórzy ludzie mają zep­su­te ha­mul­ce życiowe.
Kiedy chcą pędzić, urucha­mia się ręczny.
Gdy chcą zwol­nić, od tak nie mogą się zatrzymać".  

Znalezione w internecie.
Dziwnie przykuło moją uwagę...


To już jedna z ostatnich w tym roku propozycji na wykorzystanie dyni. Prosta zupa mleczna, której smak zna wielu z Was. Lecz dodatek wanilii bardzo poprawił jej walory smakowe. Nawet mój tato wypił cały kubek takiej zupy pomimo, że na wiadomość o połączeniu mleka i dyni bardzo się skrzywił. Sądzę, że gdyby dodać miąższ z laski wanilii zupa zyskałaby jeszcze wspanialszy aromat :)

Składniki na 2 porcje:
  • 1/2 litra mleka + pół szklanki
  • 4 łyżki puree z dyni
  • 2 łyżeczki budyniu waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
Płatki migdałowe rumienimy na patelni na złoty kolor i odstawiamy na bok. 1/2 litra mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. W pół szklance mleka rozprowadzamy budyń z jedną łyżką cukru. Do gotującego się mleka wlewamy masę budyniową i chwilę gotujemy aż całość lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy cynamon oraz puree dyniowe i za pomocą blendera wszystko miksujemy. Rozlewamy do filiżanek i posypujemy płatkami migdałowymi i szczyptą cynamonu.





19 komentarzy:

  1. pierwszy raz widzę takie połączenie, ale musi smakować ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo intrygujące połączenie w tej zupie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się! Jestem rozkochana w waniliowych mlecznych napojach, dodatek dyni tylko bardziej intryguje;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem ogromnie ciekawa tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. z chęcią bym spróbowała takiej zupki , nigdy nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. to ja się pisze na taką zupe! uwiebiam i dynie i wanilie, a te płatki migdałowe... no no :) super!
    pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenie, ważne, ze udane :) Cudne kubeczki - miseczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaintrygowałaś mnie tym dodatkiem wanilii ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. na pewno smaczna, taka na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wypilabym teraz kubek tej zupki :)
    Idealna na takie ponure dni :)
    Mmm dynia + wanilia <3 i te platki migdalow.. rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniaaaam musiała być pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam tę zupkę:)podoba mi się dodatek wanilii w postaci budyniu:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Intryguje mnie to połączenie :) Rezerwuję jedną miseczkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. No ciekawe to połączenie, ale z chęcią bym jedną miseczkę zjadła takiej pyszniutkiej zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Koniecznie, ale to koniecznie muszę ją zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  16. Uważam, że to pyszne połączenie smaków, każdy inny dodatek swietnie się komponuje z raczej mało smakową dynią. W tym wydaniu wydaje się być idealne ! Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo oryginalna zupa:) myślę że by mi smakowała:) i pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen