20.12.13

Makaroniki orzechowe


"Żyjemy w skażonym świecie [...] dlatego jeśli widzisz coś pięknego,
czujesz prawdziwe wzruszenie,
spotykasz dobrego człowieka - bierz to.
Oglądaj, dotykaj, słuchaj.
Choćby kwadrans, choćby jeden błysk światła, choćby jedna rozmowa..."

T. Kołodziejczak


Ciasteczka dla wymagających. Nie za słodkie - z wierzchu twardawe a w środku miękkie. Mocno orzechowe. A podane na takich opłatkach dodatkowo zyskują na oryginalności. Jedne z moich ulubionych w te święta :)
Uff... jeszcze mam dla Was kilka przepisów na ciasteczka;) Mam nadzieję, że nie staję się monotematyczna i że chętnie zaglądniecie tutaj także w następnych dniach ;)

Przepis pochodzi z czasopisma "Dobre Rady. Świąteczne wypieki", nr 3/2005

Składniki:
  • opłatki cukiernicze*
  • 3 białka
  • 300 g mielonych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g cukru pudru
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder. Całość ubijamy parę minut. Beza powinna być lśniąca i lekko lejąca się. Dodajemy orzechy i cynamon i całość dokładnie mieszamy. Powstanie bardzo gęste ciasto. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem i nakładać małe porcje ciasta na opłatki. Oczywiście można masę nakładać również łyżeczką. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 15 - 20 minut. Jeśli góra ciastek będzie zbyt szybko brązowieć, należy ją przykryć papierem do pieczenia.

*opłatki można z powodzeniem zastąpić andrutem pokrojonym w kawałki (próbowałam)


 Ciastka dodaję do akcji:

11 komentarzy:

  1. Po prostu fantastyczne, a jak pięknie podane :) Cudeńka!

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie sięgnęłabym teraz po takie ciasteczko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do takich ciasteczek nie trzeba mnie długo namawiać :]
    Twoje propozycje na słodkości są bardzo ciekawe - ja tu żadnej monotonii nie widzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne są takie ciastka :) dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają rewelacyjne! Mini arcydzieła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo oryginalnie się prezentują podane w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają uroczo:) ciągle ciastka, to jestem ciekawa kolejnych propozycji:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne te makaroniki orzechowe.Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne beziki orzechowe i tak uroczo, przepysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ojoj, zjadłabym jeden lub dwa..ewentualnie kilkanaście:) hihi

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen