18.12.13

Mięciutkie pierniczki



Ciasteczkowania ciąg dalszy. A dzisiaj konkretnie pierniczenia :)  
Jeśli nie zdążyliście do tej pory upiec jeszcze pierniczków to polecam ten przepis. Wprawdzie ciasto musi poleżakować 24 godziny ale w międzyczasie przecież można zabrać się za inne smakołyki. Pierniczki wychodzą mięciutki i są gotowe do pałaszowania zaraz po upieczeniu. Oczywiście możecie je udekorować polewą i kolorowymi posypkami ale solo także smakują wybornie. No bo święta bez piernika to nie święta^^


Skorzystałam z przepisu znalezionego na tej stronie (klik)

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 250 g miodu
  • 80 g smalcu
  • 150 g margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (moje miało 27 g)
Miód, margarynę, smalec, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika umieścić w jednym garnku i rozpuścić na małym ogniu. Ostudzić. Do chłodnej masy wsypać mąkę. Następnie dodać jajko i wlać sodę rozpuszczoną w mleku. Dokładnie ze sobą wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni (ja odstawiłam na 24 godziny).
Przed upływie tego czasu ciasto ponownie wyrobić. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Pierniczki piec w temperaturze 190 stopni przez 10 minut. Gdy wystygną udekorować w dowolny sposób.


Pierniczki dodaję do akcji:


7 komentarzy:

  1. super pierniczki! uwielbiam je i też piekę na potęgę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak domowe pierniczki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie fajne, aż poczułam ich zapach przez monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe, pyszne, pachnące pierniczki :) U mnie też czas pierniczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie szybkie pierniczki będą idealne dla mnie - spóźnialskiej:P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen