6.1.14

Sernik w kakaowym cieście


Witam Was serdecznie w Nowym Roku :)
Jak zwykle ciężko było mi się zabrać za napisanie pierwszego posta;) Ale dzisiejsza przebieżka po górkach uwieńczona darmową kąpielą błotną (baaardzo śliski teren) chyba mnie trochę zmotywowała ;)
Ostatnimi czasy mało miałam okazji by szerzej rozpisać się o tym, co się u mnie aktualnie dzieje. Jednym słowem - duże zmiany. Lecz zanim uchylę rąbka tajemnicy potrzymam Was troszkę w niepewności, aż sytuacja stanie się całkowicie jasna :) Nie lubię się chwalić czymś, czego jeszcze nie jestem pewna.
Mam dużo planów. I pomysłów. I dużo chęci aby te plany zrealizować. I sama trzymam kciuki żeby się w końcu udało;) Nie mylcie tego proszę z żadnymi postanowieniami noworocznymi. Takowych nie ma i nigdy nie będzie, bo jeśli ktoś pragnie zmian zaczyna je od zaraz a nie od stosownej okazji.


Na taki sernik miałam już od dawna ochotę. I dopiero wczoraj udało mi się moją kulinarną zachciankę. Sernik wyszedł przepyszny. Należy raczej do tych cięższych serników jednak strukturę ma aksamitną. Dajcie mu postać z kilkanaście godzin, wówczas zyska na walorach smakowych.
Przepis znalazłam na tej stronie (klik). Dodałam tylko od siebie skórkę pomarańczową i aromat rumowy ale oczywiście możecie dodać do niego cokolwiek chcecie, rodzynki itp.


Porcja na małą kwadratową blaszkę

Składniki:

Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa serowa:
  • 1000 g twarogu na sernik
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 jajka
  • 200 g śmietany 18%
  • aromat rumowy
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną połowę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Drugą część ciasta wyłożyć na blaszkę i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
W międzyczasie przygotować masę serową. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać śmietanę i budyń waniliowy. Następnie porcjami dodawać ser. Na końcu dorzucić skórkę pomarańczową i aromat. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę serową a na wierzch zetrzeć na tarce drugą połowę ciasta z zamrażalnika. Całość ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze około godziny. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.


A co się muzycznie u mnie dzieje? Wracam do starych, dobrych kawałków. Wartościowych. Do dzisiaj przechodzą mnie ciarki, jak słucham poniższego utworu. Absolutnie genialne.

"Nie chcę zrozumienia, pocieszenia
Iluzji istnienia, pustego uwielbienia
Jestem kim jestem, inny nie będę (...)".




25 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. i czekam, aż jednak zdradzisz tą tajemnicę...

      Usuń
    2. Zapraszam:) Teraz już nie masz wyjścia i musisz wpaść;) A tajemnice rozwieje pod koniec stycznia, póki co wolę nie zapeszać;)

      Usuń
  2. Jaki ma piękny kolorek ! Cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kurczę, zaciekawiłaś mnie tymi zmianami. jestem bardzo ciekawa co takiego skrywasz :)
    sernik to zdecydowanie najlepsze ciasto na nowy początek.
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Dużo uśmiechu, pozytywnych myśli i wielu smakowitych pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenia i również życzę samych dobroci w Nowym Roku!:)

      Usuń
  4. Jest pyszny i pięknie wygląda :) Robiłam go już nie raz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Porywam kawałeczek:)...i jeszcze jeden dla mojego Połówka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Och, podpiłaś me serce i...podniebienie tym sernikiem;););)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik..świetny! Taki trochę w starym, dobrym stylu... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh, już go kocham :))

    Również 3mam kciuki za Twoje sekretne plany :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ładnie wyrośnięty :). Sernikiem nigdy nie pogardzę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda fantastycznie:) sernik to jest to, jeszcze z kakaowymi dodatkami jak dla mnie strzał w 10!

    OdpowiedzUsuń
  11. To jeden z lepszych serników, bardzo lubię w nim ten kakaowy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj fajne połączanie i jeszcze kawa i można sie delektować:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ach jak ja mam od kilku dni ochotę na sernik!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jest t jeden z serników, które lubię najbardziej właśnie przez to kakaowe ciasto :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam sernik w czekoladowym cieście...moja mama taki robiła zawsze na święta :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie ciężkie serniki to coś, co tygryski lubią najbardziej :) Cudnie wygląda połączony z kakaowym ciastem.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniały, aż chciałoby się pochłonąć go w całości. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen