9.1.14

Oszukane gołąbki



Z cyklu cytaty z kalendarza:

"Nie martw się niczym, odrzuć minę smutną.
Co masz zrobić dzisiaj, możesz zrobić jutro".

Kto się właśnie uśmiechnął? :)
 

Lubię tradycyjne gołąbki jednak sami wiecie, że potrzeba trochę czasu aby je przygotować. Całe szczęście ktoś wymyślił, że można obejść tę pracochłonną stronę dania jednocześnie ciesząc się ich tradycyjnym smakiem :)

Mięso:
  • 60 dag mięsa mielonego
  • 60 dag kapusty włoskiej
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • 2 jajka
  • bułka tarta 
Sos:
  • 5 dag masła
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki mąki
  • bulion
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, maggi
Mięso: kapustę drobniutko szatkujemy i zasypujemy 1 łyżeczką soli. Odstawiamy na kilkanaście minut. Kapusta pod wpływem soli puści sok i stanie się bardziej miękka. Po upływie tego czasu odciskamy kapustę z powstałej zalewy i dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy jajka, 5 łyżek bułki tartej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz doprawiamy według uznania. Całość dokładnie ze sobą mieszamy (najlepiej za pomocą rączek;)). Formujemy w dłoniach kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z dwóch stron. Kotleciki podajemy z sosem pomidorowym.

Sos: na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną drobno cebulę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy mąkę. Gdy całość stanie się grudkowata dolewamy stopniowo bulion i szybko mieszamy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (sos nie powinien być za rzadki ani zbyt gęsty). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Na tym etapie miksujemy sos blenderem (wówczas będzie on gładki a kawałeczki cebuli nie będą w nim wyczuwalne). Na końcu sos doprawiamy solą, pieprzem i maggi.




19 komentarzy:

  1. Cytat jest boski, uśmiechnęłam się szeroko :)))
    A przepis sobie zapisuję, kocham smak gołąbków!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja! :D
    Gołąbki pyszne, jadłam podobne u cioci:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oszukane ale za to jakie smakowite :) Bosko się prezentują ! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Są mega,znam je i bardzo lubię:)takie oszustwo to ja popieram:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię oszukane gołąbki :) dlatego zrobię jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja sie uśmiechnęłam!;););) patelnia na bogato! Rozgościłabym się u Ciebie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam te oszukane gołąbki bardzo często jak jestem w rodzinnym domu to je robię ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten obiadek wygląda pysznie!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam je ;) Już dawno nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. pycha! w przyszlym tyg je zrobie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobilam! sosik pyszny reszta zreszta też wyszlo dużo , dla 5 glodnych osob starczylo :)

      Usuń
  11. potwierdzam są przepyszne:) mniam:) piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają przepysznie, tylko ja chciałabym się zapytać, czy z tych podanych proporcji wychodzi mniej więcej tyle, co na załączonym obrazku? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już odpowiadam:) Dokładnie wychodzi tyle, ile na obrazku:) Mi starczyło na obiad dla 4 glodnych osób i jeszcze zostało:)

      Usuń
    2. W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak brać się do roboty:)

      Usuń
    3. Życzę zatem udanego gotowania i mam nadzieję, że Ci posmakują :)

      Usuń
  13. Danie rewelacyjne i raczej szybsze w przygotowaniu, pycha !

    OdpowiedzUsuń
  14. te lubię, a tradycyjne średnio:P ale na razie nie mam czasu na dłuższe gotowanie:(

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wyglądają, az chce się jeść :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen